Kinderen worden al vanaf jonge leeftijd blootgesteld aan veel verschillende media. Denk aan TV, tablets, telefoons, games, maar ook magazines, tijdschriften en kranten. Doordat media zo’n groot deel van onze wereld is geworden en kinderen daar dan ook mee in aanraking komen, is media ondertussen een groot onderdeel in de huidige opvoeding geworden. Het is hierom belangrijk dat kinderen mediawijs worden. Maar … weet jij eigenlijk wel wat mediawijsheid is en vind jij jezelf mediawijs?
“Mediaopvoeding gaat over het aanleren van een kind om kritisch en bewust te gamen, internetten en TV te kijken. Jouw houding en gedrag hebben hierin impact.”
Mediawijsheid
Mediawijsheid is het leren wat je nodig hebt om media te gebruiken voor je eigen ontwikkeling en welzijn, en gaat over het vermogen om toegang te krijgen tot, te creëren en deel te nemen aan media. Naast mediawijsheid bestaat er ook mediaopvoeding. Het verschil tussen deze twee begrippen is dat mediawijsheid grotendeels op school gebeurt en mediaopvoeding grotendeels iets is dat (thuis) met opvoeders gebeurt. Mediaopvoeding gaat over het aanleren van een kind om kritisch en bewust te gamen, internetten en TV te kijken. Jouw houding en gedrag hebben hierin impact (lees hier meer over hoe ons pedagogisch kompas jou kan helpen)
Mediaopvoeding bestaat ook uit jouw voorbeeldrol. Jouw kind ziet wat jij doet wanneer het gaat over je (sociale)mediagebruik. Wees je er dus bewust van dat jij een rolmodel bent voor je kind. Wanneer jij tijdens het eten bijvoorbeeld vaak op je telefoon kijkt wanneer je een melding krijgt, is de kans groot dat jouw kind dit gedrag overneemt.
In gesprek met jouw kind
De MediaDiamant is een handvat om gesprekken te kunnen voeren met jouw kind over het gebruik van media. Het is een handige wegwijzer met tips om kinderen van 0 tot 18 jaar mediawijs op te laten groeien. Wil jij meer weten over de handvaten en de MediaDiamant, klik dan even hier.
Mijn kind online
Als jouw kind online is, komt er heel veel op hem/haar af. Er zit namelijk een hele grote wereld achter het scherm. Denk aan thema’s zoals nepnieuws, privacy, beautification, online gedragsregels, balans en reclame maar natuurlijk ook educatie, sociale contacten en creativiteit. Het is belangrijk om je op de hoogte te zijn over deze thema’s, zodat je weet waar deze over gaan en wat jouw kind zoal tegenkomt.
Jouw impact
Bij Montris geloven wij in de impact die je hebt als opvoeder. Wij hebben in onze pedagogische visie drie kern-opvoeddoelen centraal staan: Zelfvertrouwen, oog voor omgeving en toekomst ontdekken. Mediaopvoeding en kinderen mediawijs laten worden, zien wij dan ook als een essentieel onderdeel van de opvoeding en om onze toekomstmakers te begeleiden in hun avontuur van opgroeien.
Wanneer het mediagebruik van jouw kind goed past en aansluit bij jouw kind, kan deze een positieve invloed hebben op zijn/haar ontwikkeling. Jouw kind kan tijdens het gebruik van media bezig zijn met educatieve dingen, het leggen en onderhouden van contacten en met zelfontdekking en ontwikkeling. En hoe leuk is het dat je dit samen met je kind kan ontdekken. Wil jij meer weten over mediawijsheid? In de week van 25 maart tot en met 1 april 2022 staan de Media Ukkie Dagen weer centraal met het thema “swipe, stap, sprong”. Hier geven ze antwoord op vragen, zoals: kun je een kind alleen met een tablet, tv, smartphone of boekje laten spelen of is samen beter? Hoe begeleid je een kind stap voor stap in de ‘digitale wereld’? Hoe zet je media in, zodat een kind er ook iets van leert en sprongen maakt? En hoe maak je keuzes die aansluiten op de ontwikkeling van het kind? Kijk snel op https://www.mediaukkiedagen.nl/tips/ En mocht je er nou lekker op uit willen gaan en niet online willen zijn? Daarvoor hebben we hier nog genoeg leuke tips voor je.