Normal_4858

ROTTERDAM (ANP) - Kinderopvangorganisaties in Rotterdam hebben felle kritiek op het onderwijsbeleid van wethouder Hugo de Jonge (CDA).

Hij betrekt de organisaties niet bij de plannen, terwijl daar wel steeds meer kinderen worden opgevangen waar de wethouder juist zijn pijlen op richt.

De Jonge wil de gemiddelde onderwijsresultaten in de stad flink verbeteren. Daarvoor worden allerlei initiatieven genomen zoals de komst van een zogeheten nulgroep.

Daar gaan kinderen vanaf 2 jaar naar toe om spelenderwijs vooral taal en rekenen te leren. De nulgroep is speciaal bedoeld voor kinderen van allochtone afkomst dan wel van laagopgeleide ouders.

Nulgroepen
De nulgroepen komen echter alleen bij de peuterspeelzalen als onderdeel van de voor- en vroegschoolse educatie (VVE). De kinderopvang heeft het nakijken.

Zij zijn jarenlang door de gemeente gesubsidieerd om volgens een nieuwe methode kinderen van nul tot vier jaar alvast te onderwijzen maar die subsidie wordt nu niet uitgebreid. Daarvoor in de plaats komt de nulgroep. De kinderopvang spreekt van kapitaalsvernietiging.

Niveauverschillen
''Op deze manier creëer je niveauverschil onder kinderen die nog aan de basisschool moeten beginnen, want kinderen bij de opvang kunnen niet aan de nulgroep deelnemen en die bij de peuterspeelzalen wel'', licht directeur Els Maasdam van kinderopvang KindeRdam in Rotterdam toe. Maasdam heeft het initiatief genomen tot oprichting van een belangenorganisatie voor de kinderopvang in Rotterdam.

Door de fikse prijsverhoging van de kinderopvang verwacht Maasdam dat werkende ouders nog eens in hun portemonnee kijken. ''Dan zullen ze zeggen: ik breng mijn kind wel naar de peuterspeelzaal. Dat kost niets en daar kan het in ieder geval 2,5 dag naar toe'', vermoedt Maasdam.

Wachtkamer
''De kinderdagopvang is nu eigenlijk in de wachtkamer gezet'', erkent directeur Caty Bulte van Stichting De Meeuw in Rotterdam, een organisatie die beroepskrachten en vrijwilligers bijstaat die met jongeren en kinderen werken. Zij verwacht dat de kinderopvang op den duur ook wordt betrokken bij de nulgroepen.

''Ik kan me niet voorstellen dat de kennis en kunde bij de kinderopvang niet wordt gebruikt'', zegt Bulte.

Stempel
Maasdam betreurt het dat het onderwijsbeleid in de stad iedere keer weer verandert. ''Zo kunnen we ook nooit iets bestendigen, want dan komt er wel weer een andere bestuurder die zijn stempel wil drukken.'' I

n een reactie zegt wethouder De Jonge dat groep nul bij de voorschool is bedoeld voor kinderen met een taalachterstand, die zo groot is dat deze kinderen die achterstand zonder extra hulp niet meer kunnen wegwerken op de basisschool.

''In de meeste gevallen gaat het om kinderen die thuisblijven tot ze naar de basisschool gaan. Die probeert de gemeente via groep nul eerder naar school te krijgen'', aldus De Jonge. Desalniettemin praat De Jonge binnenkort met zeven grote kinderopvangorganisaties over de situatie.