De eerstejaarsstudenten van de opleiding Medewerker ICT van het ROC van Twente van locatie De Sumpel in Almelo gaan zich inzetten om vier scholen in het basis- en voortgezet onderwijs en het gemeentehuis in het Letse Baltinava te voorzien van nieuw computerapparatuur. Dat meldt de DeWeekKrant.nl.

In 2004 werden de eerste contacten gelegd met de vier scholen in Baltinava, een plaats vlakbij de Russische grens. De behoefte aan goed ICT-apparatuur in het onderwijs bleek er erg groot; om in de toekomst een baan te vinden is het voor de leerlingen erg belangrijk dat ze leren werken met computers.

Het ROC van Twente wilde als maatschappelijke organisatie de scholen in Baltinava graag helpen. In datzelfde jaar gingen twee ROC-docenten met enkele studenten voor het eerst naar Baltinava om daar een aantal gereviseerde computers af te leveren en te installeren. In 2005 keerde de docenten terug om ook het gemeentehuis te voorzien van 40 computers.

Anno 2010 zijn de destijds geleverde computers verouderd. Voor de opleiding ICT een reden om straks weer naar Baltinava af te reizen. In de vorm van een leerproject zijn de eerstejaarsstudenten inmiddels gestart om componenten van gedateerde ROC-computers te repareren om er nieuwe computers van te maken.