Drachten - Als het aan de Feriening Frysk Underwiis (FFU) ligt, wordt de Friese taal een verplicht vak worden op alle MBO's in Friesland, zo bericht het Friesch Dagblad.
Twee jaar geleden deed de vereniging samen met de Ried fan de Fryske Beweging (Raad van de Friese Beweging) en Pedagogysk Wurkferbân van de Fryske Akademy al een verzoek aan de Gedeputeerde Staten om hiertoe mee actie te ondernemen. De FFU vindt nu dat er te weinig inspanning is verricht om de Friese taal op de MBO geaccepteerd te krijgen.
Naar mening van de FFU moeten aan mbo’s door heel Friesland dezelfde eisen worden gesteld aan het Fries als die door de rijksoverheid worden gesteld aan het Nederlands. Voor meer dan de helft van de leerlingen is Fries de moedertaal, en voor de rest is het Fries evenzeer belangrijk, stelt de FFU.
'Voor de Friese maatschappij is de beheersing van het Fries sociaal, cultureel en economisch van groot belang' zo schrijft de FFU aan de provincie. De meeste leerlingen zullen namelijk na hun opleiding in Fryslân wonen en werken.
Er zijn geen wettelijk voorgeschreven vakken voor het beroepsonderwijs, maar in overleg met (lokale) overheden en bedrijven kunnen er bepaalde eisen worden gesteld aan de opleidingen. De FFU zou graag zien dat het Fries onder zulke eisen gaat vallen. 'Van een taalbeleid op de Friese roc's is tot nu toe niet veel terecht gekomen. De autonomie van de scholen is een grote barriere.' Er wordt op het moment wel al onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor een taalbeleid op de roc's.
De Onderwijsraad adviseert de mbo-koepel om naast het Nederlands één vreemde taal verplicht te stellen (het Engels), om de doorstroming naar het hbo te bevorderen. Er wordt op termijn een tweede vreemde taal verplicht gesteld. Die verplichting kan op protest rekenen van de scholen. Volgens de FFU biedt dat mogelijkheden om het Fries naast het Engels te verplichten. Ondanks dat die taal geen vreemde taal is voor de meeste leerlingen.