Onderwijssubsidies schrappen raakt professionele ontwikkeling leraar

CNV hekelt de bezuinigingen op onderwijs die minister Bruins en staatssecretaris Paul donderdag 24 oktober bekend maakten. CNV Coördinator Onderwijs Abhilash Sewgobind: “Het schrappen van onderwijssubsidies waaronder die op het goedlopende mbo-fonds, beurzen voor docenten die willen promoveren, en ondersteunende middelen voor thuiszittende leerlingen, is een zorgwekkende ontwikkeling. Dit raakt niet alleen de kern van ons onderwijssysteem, maar ondermijnt ook de kans op persoonlijke en professionele ontwikkeling voor zowel docenten als studenten.” Dat meldt CNV.
 

Het mbo fonds speelt een cruciale rol in het verbeteren van de kwaliteit van het beroepsonderwijs en het ondersteunen van scholen in het vormgeven van praktijkgericht onderwijs. Sewgobind: “Door het schrappen van dit fonds, dat al sinds 2014 succesvol is, worden mbo instellingen geconfronteerd met een verhoogde druk om met beperkte middelen kwalitatief onderwijs te blijven bieden. Dit is onverantwoord, zeker gezien de tekorten op de arbeidsmarkt en de behoefte aan goed opgeleid personeel.”

Structurele financiering 

CNV Onderwijs pleit al jaren voor meer structurele financiering. Sewgobind: “We zien dat subsidies worden ingetrokken, maar er helemaal niks voor terug komt. De investering verdwijnt totaal uit het onderwijsveld. Dit is een staaltje kind met badwater weggooien.

Ondersteuning leerlingen en studenten 

Er gaat minder geld naar ondersteuning voor leerlingen en studenten, de subsidies voor leerlingen die thuis gaan zitten gaat omlaag. Hoe draagt dit bij aan kansengelijkheid?” Ook laakt CNV het schrappen van subsidie voor de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Hier worden zowel onderzoek zelf als startende leraren die onderzoek zouden willen doen worden de dupe van. Sewgobind: “Voor Nederland als kenniseconomie is dit een grote achteruitgang en het zet ons ten opzichte van omringende landen in Europa en de wereld in een veel nadeliger positie. Het is veelbetekenend dat deze week een groot aantal gerenommeerde bedrijven al hun zorgen over lange termijn effect van al voorgenomen bezuinigingen uitten.”  

Door: Nationale Onderwijsgids