De Universiteit Leiden houdt in september een lezingenreeks. De reeks, getiteld 'Books, Crooks and Readers: the Seduction of Forgery, 1600-1800' vindt plaats op 4 dinsdagavonden. De lezingen horen bij de identiek genaamde tentoonstelling. Wetenschappers onthullen de geheimen uit vier schrijfwerken uit de vroegmoderne tijd. Dit meldt de Universiteit Leiden.
Op dinsdag 2 september verzorgt Jacqueline Hylkema van de Universiteit Leiden de lezing 'Forging Casaubon: the Role of Print in the Case of The Originall of Idolatries'. In 1624 werd The Originall of Idolatries gepubliceerd onder de naam van de inmiddels overleden Isaac Casaubon. Het boek was echter gemaakt door een man genaamd Abraham Darcie, zoals Hylkema tijdens haar lezing zal vertellen.
Op 16 september vertelt Olga van Marion van de Universiteit Leiden over de geheimen van de rijmkroniek van Klaas Kolijn. Is de rijmkroniek echt?
Op 23 september doet Juliette Roding van de Universiteit Leiden haar verhaal over Giuseppe Borri. De man die ervan beschuldigd wordt de ultieme bedrieger van de 17e eeuw te zijn. Maar is dit zo?
Op 30 september zullen zowel de lezingenreeks als de tentoonstelling eindigen met een lezing van Jack Lynch van de Rutgers University uit de Verenigde Staten. Hij geeft dan de lezing 'Nothing Short of Sacrilege: Vortigernand William Henry Ireland's National Offense'. In 1795 zei William Henry Ireland dat hij een verloren stuk van Shakespeare gevonden had. Toen de voorstelling een jaar later echter op de planken te zien was, stond zonder twijfel vast dat Ireland een bedrieger was. Het precies verhaal doet Lynch uit de doeken.
De lezingen beginnen om 19.30 en eindigen om 21.00 uur. Ze worden gehouden in de Universiteitsbibliotheek Leiden, Witte Singel 27, Vossiuszaal.
Taal: 2/9 en 30/9 Engels, 16/9 en 23/9 Nederlands.
© Nationale Onderwijsgids