Het Nationaal Referentiecentrum Dyslexie (NRD) en Uitgeverij Zwijsen vragen nog eens extra aandacht voor goede dyslexiezorg bij de uitreiking van de Dyslexie Talentenprijs aan de Godelindeschool in Naarden op woensdag 24 september 2014. Niemand minder dan kinderboekenschrijver Paul van Loon verrast op die dag de school met een bezoek. Dit meldt het NRD.
Het NRD en Uitgeverij Zwijsen hebben de Dyslexie Talentenprijs in het leven geroepen om scholen te stimuleren juist de talenten van kinderen met dyslexie te benadrukken. De Godelindeschool in Naarden is daar goed in geslaagd met een project waarin kinderen zelf verwoorden wat dyslexie voor hen betekent.
De elementen voor goede zorg aan kinderen met dyslexie zijn:
• Dyslexiezorg volgens een duidelijk protocol.
• Goede samenwerking met scholen.
• Een heldere afstemming met ouders.
• Samen werken aan plezier in taal voor ernstig dyslectische kinderen.
‘Dyslexie belemmert kinderen in hun ontwikkeling’, zegt NRD-voorzitter Johan Rozendaal. ‘We vinden het belangrijk dat scholen de signalen van dyslexie vroegtijdig kunnen opvangen. Bij ernstige dyslexie moeten kinderen worden doorverwezen naar een gekwalificeerde zorgverlener.’ Rozendaal zet zich in voor het voorbestaan van goede dyslexiezorg. ‘Tot eind van dit jaar wordt deze zorg vergoed via de zorgverzekering. Vanaf volgend jaar moeten gemeenten dyslexiezorg organiseren. Dat betekent dat we wederom moeten benadrukken hoe belangrijk het is dat alleen zorgverleners worden gecontracteerd die aangesloten zijn bij een kwaliteitsinstituut als het NRD. De effecten van deze aanpak zijn wetenschappelijk aangetoond. Deze intensieve therapie werkt bij meer dan 90% van de kinderen de achterstanden op het gebied van lezen en spellen weg. Door te kiezen voor een behandelaar die is aangesloten, weet je zeker dat je kind niet bij een kwakzalver onder behandeling is. Dat is zonde van de tijd en het geld en het levert veel frustratie op bij ouders, de school en het kind.’
‘Kinderen die door dyslexie niet goed kunnen lezen, missen daardoor heel veel,' vertelt schrijver Paul van Loon. 'Er gaat een wereld voor hen open als ze, nadat ze goede zorg hebben gekregen, beter kunnen lezen.’
© Nationale Onderwijsgids
Het zou mooi zijn wanneer de verlengde arm constructie weer ingevoerd wordt. In deze constructie hebben tot 2013 ervaren RT-ers kinderen met dyslexie behandeld, onder verantwoordelijkheid van een orthopedagoog,. Door een verbod op behandeling van kinderen met dyslexie door RT-ers zijn veel goede, ervaren en ook nog een goedkope RT-leerkrachten/specialisten aan de zijlijn gezet. Jammer!!