Logo_hogeschool_rotterdam

Tijdens het DenkAndersDebat op donderdag 13 november gaan jongeren die chronisch ziek zijn of een (niet-zichtbare) beperking hebben in gesprek met organisaties als ING, Shell en Hogeschool Rotterdam. Centraal staan problemen en oplossingen rond werk of stage en de beeldvorming van werkgevers over (jonge) mensen met een functiebeperking. Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geeft een toelichting op de Participatiewet. Ron Bormans, collegevoorzitter van Hogeschool Rotterdam, neemt deel aan het debat.

Het is voor jongeren die chronisch ziek zijn of een (niet-zichtbare) functiebeperking hebben lastig om een baan te vinden, maar ook om deze te houden. Jongeren worden in hun zoektocht geconfronteerd met de grenzen van hun eigen mogelijkheden en met de vooroordelen van werkgevers. Met de Participatiewet wil de overheid meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk krijgen. De ervaring leert dat dit echter niet zo makkelijk gaat en er nog flink wat hobbels genomen moeten worden. 
 
Aanwezige werkgevers vertellen wat hun organisaties doen om jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan te helpen. Succesvolle initiatieven komen aan bod, maar ook de ervaren knelpunten. Organisaties die jongeren begeleiden, zoals Emma at Work, UWV en DelfTalent, delen hun visie over wat er moet gebeuren om jongeren aan het werk te krijgen en bedrijven enthousiast te maken om jongeren met een beperking in dienst te nemen. Harald Miedema, lector Lector Arbeid 
en Gezondheid bij Hogeschool Rotterdam, vertelt meer over het onderzoek gericht op de transitie naar arbeidsparticipatie van jongeren met een chronische ziekte. De jongeren verlaten het debat met praktische tips over hoe zij hun droombaan kunnen vinden en behouden. 
 
Het DenkAndersDebat wordt georganiseerd door Stichting Hoezo Anders, Hogeschool Rotterdam en Stichting Week Chronisch Zieken. De dag wordt afgesloten met een piano-optreden van Lex Bekkernens, bekend van het programma Tourette on Tour.