Logo_logo

De Koninklijke Scholengemeenschap (KSG) Apeldoorn gaat vanaf volgend schooljaar het onderwijsconcept up2havo aanbieden. In dit onderwijsconcept halen middelbare leerlingen een havo-diploma in zes in plaats van vijf jaar. De onderwijsvorm moet de sleutel naar succes worden voor alle leerlingen die met een mavo/havo advies aan hun middelbare school beginnen. Dit meldt de Stentor. 

Het Edison College biedt het onderwijsconcept ook al aan. Het idee achter het concept is dat meer leerlingen met een mavo/havo-advies met een havo-diploma hun middelbare school afronden. Momenteel maakt slechts 10 procent van alle mavoleerlingen de overstap naar havo. Dit zijn leerlingen die alleen een mavo-advies hebben gekregen, maar ook kinderen die qua prestaties en motivatie tussen de mavo en havo inzitten: zij hebben een mavo/havo-advies gekregen. Het idee achter het Up2havo is om meer van deze leerlingen de havo te laten volgen. 
 
Leerlingen die de Up2havo-route volgen halen binnen vier jaar automatisch hun mavo-diploma. De leerlingen volgen echter een vak meer dan de mavo-leerlingen: zij hebben zeven in plaats van zes vakken. Op die manier kunnen ze alvast wennen aan de hoger werklast op de havo. Na zes jaar krijgen de leerlingen een havo-diploma. Extra hulp en begeleiding van school is een standaard onderdeel van de zesjarige havo-opleiding. Leerlingen die erg goed presteren tijdens de eerste twee jaar van de up2havo-route kunnen alsnog overstappen naar de vijfjarige havo-opleiding. 
 
Teamleider onderbouw De Waard: "Nu blijkt voor velen de stap van mavo naar havo te groot. Met een zesjarige havo ligt het havo-diploma binnen het bereik van alle leerlingen met een mavo/havo-advies.” De langere leerweg is geschikt voor leerlingen die extra hulp nodig hebben voor één of meerdere vakken en voor leerlingen die er aan moeten wennen om zelfstandig te werken.
 
Het Edison College is dit schooljaar een dergelijke zesjarige havo-opleiding begonnen. KSG volgt in hun voetsporen. Daarnaast wil de KSG in de toekomst ook een langere vwo-opleiding aan gaan bieden voor leerlingen met het havo/vwo advies. 
 
© Nationale Onderwijsgids