De gemeente Amsterdam moet nieuwe scholen krijgen om de verwachte leerlingengroei op te vangen. De gemeente organiseerde daarom de onderwijschallenge; alle Amsterdammers konden tot zaterdag een plan indienen voor een nieuwe school. Er zijn meer dan 124 plannen ingediend. De publieksstemming is nu geopend. Amsterdammers kunnen tot 23 augustus online stemmen op de school die zij de grootste aanwinst voor hun stad vinden. Dit meldt de gemeente Amsterdam.
Voor de gemeente Amsterdam is de maatschappelijke denktank Kennisland sinds 22 april op zoek naar initiatieven om de leerlingengroei in de stad op te vangen. Er kwamen meer dan 124 uitgewerkte plannen binnen. Nu is het woord aan het publiek. Zij kunnen tot en met 23 augustus hun stem uitbrengen.
Opvallend is dat veel plannen aandacht besteden aan persoonlijkheidsontwikkeling en gepersonaliseerd leren. Verder is het interessant om te zien dat veel initiatieven de huidige leeftijdsindeling van basis- en middelbaar onderwijs loslaten. Ook maakt een aantal scholen ruimte voor creativiteit en ‘groen onderwijs’, en lijken veel initiatiefnemers de rol van de leerling binnen de school te willen vergroten.
Uiteindelijk mogen maximaal 50 schoolmakers hun plan op 31 augustus presenteren voor de jury. De eerste 35 plannen worden geselecteerd door het publiek dat via www.onzenieuweschool.nl met Facebook-likes en Tweets kan stemmen op hun favoriete plan. De jury krijgt de kans om daarna nog maximaal 15 wild cards uit te delen. De jury kiest na de presentatiedag 10 tot 15 initiatieven die door mogen naar de volgende fase: de Incubator (broedkamer). Hierin ontwikkelen de plannen zich met behulp van coaches tot volwaardige en concreet uitvoerbare schoolplannen. Vervolgens zullen maximaal 4 schoolmakers toegelaten worden tot de zogenoemde Kraamkamer, waarin zij worden ondersteund om de scholen daadwerkelijk te starten.
© Nationale Onderwijsgids