Op woensdag 25 mei vindt een lezing plaats over executieve functies in het onderwijs. Anton Horeweg, gedragsspecialist en basisschoolleraar, zal nader ingaan op de betekenis van deze uitvoerende regelfuncties en hoe dit van invloed kan zijn op school of thuis. De avond is bedoeld voor leerkrachten, intern begeleiders en ouders. Dit meldt de Utrechtse Internet Courant.
Anton Horeweg gaat in zijn lezing in op de betekenis van executieve functies en wat je hiervan merkt in het dagelijks (school)leven. Executieve functies zijn functies die aansturend en controlerend zijn voor je hele doen en laten. Ze beïnvloeden je gedrag en je leren. Die aansturing gebeurt grotendeels onbewust en vooral in nieuwe situaties. Het gaat om het kunnen plannen, het (blijven) concentreren, het kunnen opslaan en onthouden van informatie en het reguleren van emoties.
Leraren en ouders kunnen hun kinderen extra ondersteunen in het trainen en beter ontwikkelen van executieve functies. Heel veel van wat een leerkracht op school doet, draagt hieraan al bij. De lezing maakt leraren en ouders nog meer bewust hiervan en geeft handvatten om bepaalde gedragingen nog meer te stimuleren.
Anton Horeweg is gedragsspecialist (Master SEN) en ruim dertig jaar leraar in het basisonderwijs. Hij is auteur van de handboeken 'Gedragsproblemen in de klas in het basisonderwijs' en 'Gedragsproblemen in de klas in het voortgezet onderwijs'.
De avond wordt georganiseerd door Landelijke Oudervereniging Balans en De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) en vindt plaats op woensdag 25 mei 2016 van 19.30 uur tot en met 21.30 uur in het gebouw van Balans/NVA in De Bilt. Balans-, NVA- en Impulsleden hebben gratis toegang. Niet-leden betalen 10 euro.
© Nationale Onderwijsgids