Benieuwd naar het belangrijkste nieuws van de afgelopen maand? Lees dan ons nieuwste maandoverzicht. De redactie heeft een selectie gemaakt van de belangrijkste nieuwsfeiten, waaronder deze maand de presentatie van de Agenda Hoger Onderwijs, een baangarantie voor pabostudenten en nog steeds een groot tekort aan vrouwelijke hoogleraren.
Passend onderwijs
Twee jaar na de invoering van passend onderwijs signaleert de Onderwijsraad een aantal aandachtspunten die succesvolle evaluatie en invoering van passend onderwijs in de weg staan: de ontoereikende informatie op leerlingniveau en het ontbreken van een dekkend ondersteuningsaanbod. Bovendien is de onderwijspraktijk nog te weinig betrokken. Staatssecretaris Dekker van Onderwijs wil het tempo in passend onderwijs opschroeven. Dit betekent onder andere dat scholen te maken kunnen krijgen met bekostigingssancties als zij hun zorgplicht niet nakomen. Ook wil Dekker het ontheffen van de leerplicht bemoeilijken door doorzettingsmacht in de wet vast te leggen, zodat er in complexe situaties bij thuiszittende kinderen toch een knoop kan worden doorgehakt over het plaatsen van kinderen op een school.
Agenda Hoger Onderwijs
Intensiever en kleinschaliger onderwijs met meer docenten, verdere professionalisering van docenten, meer begeleiding van studenten, aandacht voor talentontwikkeling en het realiseren van moderne onderwijsfaciliteiten. Deze vijf kernambities hebben het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO), de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), de Vereniging Hogescholen (VH) en de Vereniging van Universiteiten (VSNU) gepresenteerd aan minister Bussemaker. De ambities moeten worden uitgewerkt in concrete maatregelen en in nauwe samenspraak met studenten, docenten en bestuurders. De partijen benadrukken het belang van hoger onderwijs van wereldformaat en het recht voor elke student op gelijke kansen. Het geld voor het realiseren van deze doelen komt vanaf 2018 beschikbaar door de invoering van het Studievoorschot.
Overig onderwijsnieuws
- De Cao PO 2016-2017 voor medewerkers in het basisonderwijs is aangepast. Scholen krijgen hierdoor binnen de Wet werk en zekerheid (Wwz) meer ruimte om zieke leraren te vervangen zonder dat zij hen na een derde invalbeurt een vast contract moeten aanbieden. De nieuwe afspraak geldt alleen voor de winterperiode waarin de kans op ziekteverzuim het hoogst is.
- De Kinderombudsman heeft de vijfde Kinderrechtenmonitor gepresenteerd. Kinderen worden weinig gehoord over besluiten die hen aangaan, de lokale voorzieningen voor kwetsbare kinderen zijn nog niet op niveau en er blijft extra inspanning nodig om armoede onder kinderen te bestrijden.
- De kosten voor een universitair masterdiploma in 2015 waren bijna gelijk aan de kosten voor een mbo-bbl 4 diploma. Dit komt vooral door hogere kosten voor het praktijkdeel van een mbo-opleiding in de bbl.
- In het westen van Nederland geven schoolbesturen in het primair onderwijs sinds kort een baangarantie aan studenten die kersvers van de pabo komen. Hiermee willen de scholen het dreigende lerarentekort een halt toeroepen.
- De geldkraan voor techniekonderwijs op de basisschool wordt steeds meer dichtgedraaid van 6 miljoen euro in 2014 naar een paar ton in 2019. Schoolbesturen trekken aan de bel omdat zij bang zijn dat zij door de bezuinigingen de afspraken uit het techniekpact niet meer kunnen nakomen.
- Ondanks de toenemende aandacht voor de problematiek is het aantal vrouwelijke hoogleraren nog steeds te laag en is dit aantal ten opzichte van vorig jaar nauwelijks gegroeid.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids