Op maandag 20 november aanstaande vindt de ‘Doe Meer met Taal’ Conferentie plaats. Hierin staat centraal hoe mensen kunnen omgaan met de lage taalvaardigheid van veel volwassenen vanuit verschillende disciplines. Docenten kunnen bijvoorbeeld antwoord krijgen op de vraag: Hoe betrek ik laagtaalvaardige ouders meer bij de schoolcarrière van hun kind? Dit meldt TelmeemetTaal.nl.
Ruim 2 miljoen volwassenen in Nederland hebben grote moeite om informatie van de overheid, maatschappelijke organisaties en werkgevers te begrijpen. Lage taalvaardigheid zet deze mensen onnodig op achterstand. Gelukkig is hier iets aan te doen.
’Doe Meer met Taal’ is daarom het motto van de landelijke conferentie dat het programma Tel mee met Taal organiseert. ‘s Ochtends is onder andere de première van de documentaire ‘Een Nieuwe Kans’ te zien. Hierin wordt een groep taalcursisten gevolgd in hun dagelijks leven als ouder, verzorger en werknemer. Ook presenteren laaggeletterden die het afgelopen jaar zelf aan de slag zijn gegaan, hun innovatieve oplossingen voor laaggeletterdheid.
In het middagprogramma kan voor een van de vier deelthema’s gekozen worden en zijn er interactieve presentaties, workshops en gesprekken met de doelgroep. Er zijn vier deelconferenties om uit te kiezen, gericht op onder andere docenten, bibliotheekmedewerkers, gemeenteambtenaren, werkgevers en zorgverleners.
Deze conferentie is een initiatief van Tel mee met Taal, een actieprogramma van de ministeries van onderwijs, sociale zaken en volksgezondheid. Tel mee met Taal helpt gemeenten, bibliotheken, werkgevers en maatschappelijke organisaties om samen laaggeletterdheid te voorkomen en bestrijden. Tel mee met Taal organiseert deze conferentie samen met onder andere het UWV, de Leerwerkloketten, Stichting Lezen & Schrijven, Stichting Lezen, Pharos, Alles is Gezondheid en de Gelijke Kansen Alliantie.
De ‘Doe Meer met Taal’ Conferentie vindt plaats op maandag 2 november 2017 van 10.30 uur tot en met 17.00 uur in Theater De Meervaart, Amsterdam. Aanmelden kan via deze link. Deelname is kosteloos.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids