Ook aan het einde van de eerste week van het nieuwe jaar komen we weer met een nieuwsoverzicht. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag? De Algemene Onderwijsbond wil geen verplichte fysieke lessen aan examenleerlingen, de pabo krijgt specialisaties om meer mannen voor de klas te krijgen en er wordt veel meer gebruik gemaakt van de noodopvang op scholen dan tijdens de eerste lockdown.
Maandag: Kinderen onder de twaalf met klachten voortaan ook getest op corona
De nieuwe Britse variant van het virus verspreidt zich een stuk sneller dan het originele virus. Het is mogelijk dat kinderen vatbaarder zijn voor de nieuwe variant, die ook al op een school in het Zuid-Hollandse Bergschenhoek is aangetroffen. Daarom heeft het OMT het advies uitgebracht om voortaan hetzelfde testbeleid te hanteren voor kinderen tot twaalf jaar als voor kinderen boven de twaalf. Dat betekent dat kinderen getest moeten worden als ze klachten hebben. Voor kinderen tot zes jaar is een speciale test ontwikkeld, waarbij gebruik wordt gemaakt van een sponsje in plaats van een wattenstaafje.
Dinsdag: AOb wil af van verplichte fysieke lessen aan examenleerlingen
De Algemene Onderwijsbond (AOb) maakt zich grote zorgen over de verplichting dat examenleerlingen en kwetsbare leerlingen fysiek les blijven krijgen. Hierdoor zitten alsnog dertig leerlingen dicht bij elkaar in een vaak slecht geventileerd lokaal. Dat voelt niet voor elke docent veilig, signaleert de AOb. Daarnaast zijn er zorgen over de nieuwe Britse coronavariant die een stukje besmettelijker lijkt te zijn. De AOb pleit daarom voor maatwerk. Docenten zouden zelf moeten kunnen beslissen hoe zij les geven: op school, online of een combinatie daarvan.
Woensdag: Pabo gaat opsplitsen om meer mannen voor de klas te krijgen
De pabo wordt vanaf 2022 gesplitst: er komt een specialisatie voor jongere kinderen en een voor oudere kinderen. Op die manier hoopt het ministerie dat meer mannen, die vaak niet stage willen open bij de kleuters, er voor kiezen om de pabo te gaan doen. De wens is om de gendergelijkheid op de pabo te verbeteren. Nu kiezen veel mannen niet voor de pabo omdat ze het niet zien zitten om stage te lopen bij jonge kinderen.
Donderdag: 433 vragen over toeslagenaffaire, waaronder de rol van de 'Rutte-doctrine'
De commissie-Van Dam, die onderzoek deed naar de toeslagenaffaire, schrijft in het rapport dat het kabinet regelmatig weigerde om informatie te geven wanneer de commissie daarom vroeg. Dit was vanwege ‘persoonlijke beleidsopvattingen’, volgens de commissie in overeenstemming met de zogenoemde ‘Rutte-doctrine’. De Kamer wil weten welke rol deze 'Rutte-doctrine' heeft gespeeld in de toeslagenaffaire: heeft het de voortgang van de compensatie voor gedupeerde ouders, de controlerende taak van de Tweede Kamer en het werk van de commissie-Van Dam belemmerd?
Vrijdag: Drukte noodopvang scholen zorgelijk, ministerie neemt geen maatregelen
Tijdens de nieuwe lockdown wordt er veel meer gebruik gemaakt van de noodopvang op scholen dan tijdens de eerste schoolsluiting in het voorjaar van 2020. Gemiddeld gaat 16 procent van de basisschoolleerlingen nu gewoon naar school, terwijl dat percentage tijdens de eerste lockdown een stuk lager lag. Op sommige scholen gaat zelfs 25 tot 40 procent van de leerlingen naar de noodopvang. De Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) maakt zich zorgen over de toegenomen werkdruk op leraren en roept ouders op om kinderen alleen naar school te brengen als het echt niet anders kan. Het ministerie van Onderwijs ziet voorlopig nog geen reden om maatregelen te nemen.
Door: Nationale Onderwijsgids