Normal_vicepremier_lodewijk_asscher

(Novum) - Het kabinet neemt meer maatregelen om malafide uitzendbureaus aan te pakken. De Inspectie SZW, de Belastingdienst en uitkeringsinstantie UWV gaan de branche gerichter controleren. Ook blijft na dit jaar het speciale interventieteam actief en neemt de sector zelf maatregelen. Dat schrijft minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Er zijn de afgelopen jaren weliswaar 'grote stappen' gezet om malafide uitzendbureaus aan te pakken. Zo werd voor ruim honderd miljoen euro aan sancties opgelegd. Ook heeft de sector zelf maatregelen getroffen, maar het gaat Asscher niet snel genoeg. Er gaan nog te veel ondernemingen in de fout, ook zogeheten gecertificeerde uitzendbureaus.

"Het is duidelijk dat de problemen bij de uitzendbureaus niet zomaar uit te roeien zijn", stelt Asscher. De bewindsman wil onder meer dat het systeem van certificering in de uitzendbranche verbetert. De toetsing voor het keurmerk wordt onafhankelijker en het wordt moeilijker om een certificaat te krijgen. Zo wordt naleving van de cao een belangrijk onderdeel van het keurmerk. Bureaus die zich niet aan de cao-afspraken houden, krijgen geen certificaat.

Asscher neemt hierbij zelf een grotere regierol. Bij onvoldoende voortgang komt er een alternatief systeem.

CNV-bestuurder Arend van Wijngaarden dringt in een reactie aan op een snelle uitwerking van de maatregelen om zo een 'werkelijk schone uitzendsector' dichterbij te brengen. "Maar om deze maatregelen daadwerkelijk te laten slagen is het wel zaak dat ze voldoende worden ondersteund door nieuwe wetgeving om schijnconstructies tegen te gaan."