App-ontwikkelaars uitdagen om slimme oplossingen te bedenken om jongeren en banen bij elkaar te brengen. Dat is het idee achter de Challenge School & Toekomst, de landelijke wedstrijd tussen app-ontwikkelaars. Een professionele jury onder voorzitterschap van Mirjam Sterk, ambassadeur aanpak jeugdwerkloosheid, selecteert uit alle inzendingen vijf finalisten. Eind deze maand ontvangt de maker van de winnende app de prijs uit handen van minister Bussemaker van Onderwijs.
“Het is en blijft belangrijk dat we studenten en scholieren voldoende kansen bieden om kennis en ervaring op te doen op de werkvloer”, zegt minister Bussemaker. “Dat kan alleen met voldoende stageplaatsen en startersbanen voor afgestudeerden. We zien dat steeds meer bedrijven zich realiseren dat een investering in jongeren, een investering is in de toekomst van hun bedrijf. Het is zaak dat we jongeren en een baan nog beter bij elkaar brengen op een manier die aansluit bij jongeren zelf. Deze wedstrijd is niet alleen leerzaam voor de jonge app-ontwikkelaars, maar levert straks ook nog een bruikbaar product op waar heel veel jongeren van kunnen profiteren. Deze Challenge daagt jongeren uit hun ondernemerschap en creativiteit te laten zien en stimuleert het gebruik van open data," aldus de bewindsvrouw. Voor de winnaars is straks een pot prijzengeld van €20.000 beschikbaar, te investeren in de verdere ontwikkeling van de app.
Honderdduizenden jongeren zijn jaarlijks op zoek naar een stageplek of baan. Aan de andere kant zijn bedrijven op zoek naar talentvolle jongeren. Veel bedrijven en organisaties proberen via hun websites en apps vraag en aanbod aan elkaar te koppelen. De Challenge School & Toekomst daagt jongeren nu zelf uit om op basis van open data zelf een app te ontwikkelen die deze match verbetert.
Dit sluit aan bij de trend om meer met open data te doen. De jongeren ontwikkelen apps waarmee studenten het aanbod aan stageplekken kunnen inzien, apps om te solliciteren naar leerbanen en vacature-apps voor afgestudeerden. Het ministerie van OCW wil met deze wedstrijd professionele toepassingen op basis van open data, voor mobiele telefoons, tablets of het web belonen.
© Nationale Onderwijsgids