Normal_werk_werkzoekende_werkloos_arbeidsmarkt_solliciteren_vacatures

Het aandeel Wsw'ers dat een werkplek heeft bij gewone werkgevers is toegenomen van 36 procent tot 38 procent. Dat blijkt uit de sectorcijfers van de sociale werkgelegenheid over 2015. Wsw'ers zijn mensen die vanwege een beperking extra ondersteuning nodig hebben. De stijging is een belangrijke verklaring in het succes van de Banenafspraak. Dit is de afspraak tussen werkgevers- en werknemersorganisaties om de komende jaren 125.000 garantiebanen in te vullen. Ongeveer de helft van de tot nu toe gerealiseerde garantiebanen is ingevuld door Wsw'ers. Dit meldt Cedris.

Daarnaast verlieten in 2015 6.600 Wsw'ers door pensionering of ziekte de sociale werkvoorziening. Het aantal mensen in de Wsw daalde daarmee tot 97.800 personen. Sinds 1 januari 2015 is de toegang tot de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) gesloten. Daardoor valt er binnen de sociale werkbedrijven capaciteit vrij. Een ander effect van de uitstroom is dat het de komende jaren lastiger wordt garantiebanen in te vullen met Wsw-ers.
 
Mensen met een beperking zijn voortaan aangewezen op de Participatiewet. De beschikbare kennis en deskundigheid die is opgebouwd in de Wsw kan ook voor werkzoekenden uit de Participatiewet benut worden. Mensen kunnen niet alleen bij Sociale Werkbedrijven aan de slag via garantiebanen, er blijft bij Sociale werkbedrijven ook vaak werkgelegenheid beschikbaar. Veel van deze werkgelegenheid is in potentie beschikbaar voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Tot nu toe zijn slechts 2000 mensen uit de Participatiewet bij het sociale werkbedrijf aan een baan geholpen. Er blijven dus kansen op werk voor nieuwe doelgroepen liggen.
 
De Sociale werkbedrijven staan momenteel onder grote financiële druk door de forse Rijksbezuiniging op de oude Wsw-subsidie. Voor de komende jaren is het beeld nog zorgelijker. Het tekort tussen kosten en de te ontvangen subsidies per Wsw'er zal ruimschoots verdubbelen. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids