Thieme Meulenhoff vogelbescherming lesmateriaal

Hoe maken vogels een nest? Komen de eieren uit en wat gebeurt er als de kuikens uit het ei komen? Leerlingen in het basisonderwijs kunnen in de klas live meekijken in acht verschillende vogelnesten en daarbij direct aan de slag met actueel lesmateriaal van ThiemeMeulenhoff en Vogelbescherming Nederland. Dankzij een samenwerking tussen deze educatieve mediaspecialist en de pionier op het gebied van webcams in vogelnesten, kunnen leerkrachten nu nog eenvoudiger actuele gebeurtenissen in de natuur aanbieden in de les.

Kinderen en leerkrachten kunnen tussen 1 maart en 1 juli via hun digitale schoolborden meekijken in de nesten van een steenuil, oehoe, torenvalk, slechtvalk, gekraagde roodstaart, gierzwaluw, ooievaar en koolmees. Zonder de vogels daarbij te storen. Vogelbescherming Nederland biedt op www.beleefdelentejunior.nl live beelden, clips en veel achtergrondinformatie. ThiemeMeulenhoff biedt hierbij via www.ntw.verderkijker.nu nu ook gratis actuele vogellessen aan, die aansluiten op de beelden van de webcams. Suzanna Segenhout, uitgever bij ThiemeMeulenhoff: ”We zijn trots op onze samenwerking met Vogelbescherming Nederland. De vogellessen zijn ontzettend leuk voor zowel de leerlingen als de leerkracht. Ze sluiten heel dicht aan bij de interessewereld van de leerlingen, waardoor het vak natuur heel toepasbaar wordt in de klas”.

Betrokken bij natuur en vogels
Vogelbescherming Nederland heeft al zeven jaar ervaring met webcams in vogelnesten. Kinderen zien via Beleef de Lente Junior beelden die ze anders niet zouden zien. Astrid van den Broek, projectleider educatie bij Vogelbescherming Nederland: “Doordat kinderen de vogels van heel dichtbij meemaken, zijn ze erg betrokken bij het leven van de dieren. Hun emotionele betrokkenheid zorgt ervoor dat ze open staan voor nieuwe kennis. Dat ooievaars hun kuikens tegen de regen beschermen met hun grote vleugels bijvoorbeeld, of dat vogels de wind gebruiken om te vliegen. Dat zijn ontdekkingen die ze via de webcams doen en jarenlang onthouden omdat ze veel indruk maken.”

Leerkracht Inge Kluivers uit Hillegom zegt hierover: “Er gaat een nieuwe wereld voor de kinderen open!” Die belangstelling en aandacht zorgen ervoor dat de webcams breed ingezet kunnen worden: “Beleef de Lente Junior is heel goed bruikbaar voor lessen in groep 1 tot en met 8, zowel klassikaal als voor individuele lessen. En niet alleen onder de noemer van ‘natuurlessen’. De beelden zijn ook zeer waardevol op het gebied van taalontwikkeling, woordenschat, schrijfopdrachten en rekenopdrachten,” aldus de leerkracht uit Hillegom.

Over ‘Verderkijker’
Het online platform Verderkijker.nu is bedoeld voor leerkrachten in het basisonderwijs die hun aardrijkskunde-, geschiedenis-, natuur-, techniek- of wetenschapsles willen verrijken met actuele opdrachten. Via Verderkijker vinden leerkrachten filmpjes, websites en foto’s met opdrachten voor groep 5 tot en met 8, die aansluiten bij actuele zaken. Alle opdrachten voldoen aan de vastgestelde kerndoelen.

Het online platform is tot de zomer gratis beschikbaar voor alle scholen in Nederland. Scholen die gebruik maken van de lesmethoden De blauwe planeet, NatuNiek en Speurtocht hebben ook daarna gratis toegang tot Verderkijker. Scholen die van andere lesmethoden gebruik maken, worden om een geringe bijdrage gevraagd.

Over ‘Beleef de Lente Junior’
Vogelbescherming Nederland is in 2007 als eerste natuurbeschermingsorganisatie begonnen met webcams in vogelnesten. Al snel was Beleef de Lente de best bekeken natuurwebsite ter wereld met ruim 1 miljoen unieke bezoekers. Omdat Vogelbescherming merkte dat veel leerkrachten via hun digitale schoolborden meekeken bij de live beelden, is in 2011 de educatieve versie van start gegaan: Beleef de Lente Junior. Dankzij een bijdrage van het Ministerie van Economische Zaken en het Prins Bernhard Cultuurfonds worden jaarlijks 40.000 kinderen en leerkrachten in het basisonderwijs bereikt.

© Nationale Onderwijsgids