Scholen in Nederland zijn niet klaar voor het grote aantal asielkinderen dat nu ons land binnenkomt. Kinderen die in Nederland asiel krijgen, moeten binnen drie dagen een plek krijgen op school. Zeker in krimpgebieden hebben scholen echter vaak niet de mogelijkheid deze kinderen op te vangen. “Binnen nu en een maand hebben we een serieus probleem”, waarschuwt de PO Raad. Dit meldt Trouw.
Scholen en gemeenten hebben een zorgplicht, maar in de praktijk is er nog onduidelijkheid over wie wanneer verantwoordelijk is. Gemeenten leggen de nadruk op het vinden van een woning voor vluchtelingen. “Onderwijs regelen heeft geen prioriteit”, zegt een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Wanneer een asielzoekersgezin een woning toegewezen heeft gekregen, ontstaan vaak de problemen. Van de basisschool die verbonden is aan het asielzoekerscentrum moeten ze dan over naar een school in de buurt. Deze buurtscholen hebben vaak geen ervaring met het opvangen van kinderen die niet of nauwelijks Nederlands spreken.
De PO Raad krijgt veel klachten van scholen door de toestroom van vluchtelingen. “Soms staat er op maandagochtend een kind op de stoep van een school, terwijl vrijdagavond pas duidelijk werd dat dit kind zou komen”. Scholen hebben dan niet genoeg tijd om Nederlandse les te regelen. Ook komt het voor dat een school zich voorbereidt op een klas vol asielkinderen, daarvoor extra maatregelen neemt en leraren aanneemt, maar op het laatst moment hoort dat de kinderen niet komen.
In krimpgebieden zijn de problemen het grootst. Daar moeten kinderen vaak kilometers reizen naar een school die de juiste opvang kan bieden, maar de gemeente betaalt niet altijd voor leerlingenvervoer. “Vluchtelingenkinderen kunnen hierdoor weken of zelfs maanden thuis komen te zitten”, aldus de PO Raad.
© Nationale Onderwijsgids