Coalitiepartijen VVD en PvdA willen dat scholen aangepakt worden die weigeren om kinderen met zware handicaps een plaats te bieden in de klas. Deze weigering staat haaks op het passend onderwijs dat vorig jaar is ingevoerd. De coalitiepartijen gaan hierover vandaag in debat met staatssecretaris Sander Dekker van het ministerie van Onderwijs. Dit meldt Trouw.
NOG
'Harde aanpak voor scholen die gehandicapte leerlingen weigeren'
-Volgens PvdA-kamerlid Ypma is het aantal leerlingen dat thuisblijft van school verdubbeld in de afgelopen vijf jaar. Vijfduizend kinderen hebben ontheffing van de leerplicht omdat zij ernstige problemen hebben of een zware handicap hebben en daardoor zonder aanpassingen niet terecht kunnen in een normale schoolklas.
De invoering van passend onderwijs moet ervoor zorgen dat meer gehandicapte leerlingen opgenomen worden in een normale schoolklas. Dit jaar echter is het aantal thuiszittende leerlingen gestegen met 14 procent. Ypma vindt dat leerplichtambtenaren ingezet moeten worden om de scholen ter verantwoording te roepen. Zij moeten scholen stimuleren om beter hun best doen om een plek in een normale klas te creëren voor deze kinderen.
© Nationale Onderwijsgids
Ouders hebben soms heel andere, niet passende, wensen. Met die problemen willen wij best dealen, maar als het overleg stagneert en de ouders vasthouden aan oplossingen die onuitvoerbaar zijn voor de school, dan kiest een school, terecht, voor de rest van de kinderen en de leraar. Dus die harde aanpak is stoere taal, maar contraproductief.
Door de wijze waarop het bericht in de media verschijnt, krijg ik, als schooldirecteur, het beeld dat scholen hun best niet doen. Daar geloof ik helemaal niets van. Passend Onderwijs is mijns inziens bedoeld om kinderen een juiste plaats op de juiste school of voorziening te geven. Een school of voorziening met alle toereikende mogelijkheden.
excuses.. het is mevrouw Ypma..
Dan praten we over inclusief onderwijs (naar mijn mening sowieso niet gewenst). Als hij dat wil verwezenlijken mag er een paar miljard bij. Dan nog zal de transitie naar inclusief onderwijs vele vele jaren duren. Schoolgebouwen zijn niet toereikend en er zijn geen specialisten en ondersteuners in de school aanwezig.
Is dhr. Ypma wel op de hoogte van het doel van passend onderwijs? Het doel is voor elk kind de juiste plek vinden. Dat is zeker niet in alle gevallen de basisschool.
Ze moeten in gesprek gaan met deze scholen, in plaats van deze scholen hard aan te pakken. Scholen en leerkrachten willen nl met passie en met liefde alle kinderen een plek met goed onderwijs aanbieden. Misschien dat deze scholen van mening zijn dat hun school niet de meest passende plek is? omdat zij voor dát kind niet het juiste onderwijs zijn.