Het KiVa-programma is volgens het Nederlands Jeugdinstituut (Nji) effectief tegen pesten op Nederlandse basisscholen. KiVa is het eerste schoolbrede programma, specifiek gericht op het verminderen van pesten op basisscholen, waarvan de effectiviteit door het Nji is erkend. Uit gerandomiseerd onderzoek dat is uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen blijkt onder meer dat het programma het pedagogisch klimaat verbetert en het pesten sterk afneemt. Dat meldt KiVa.
Sinds 1 augustus 2015 zijn basis- en middelbare scholen verplicht om te zorgen voor een sociaal veilige omgeving op school. Dat kunnen scholen onder meer doen door een antipestprogramma in te zetten. Het nu erkende programma KiVa is een antipestprogramma dat gebaseerd is op wetenschappelijke inzichten. Ronald Kielman van KiVa legt uit dat het programma zich richt op alle leerlingen in de groep, omdat pesten onderdeel is van een groepsproces. “Alle leerlingen worden bijvoorbeeld gestimuleerd het op te nemen voor slachtoffers en samen te werken aan een fijne groep. Daarnaast ontwikkelen de leerlingen met KiVa hun sociale vaardigheden”, aldus Kielman.
De leerkrachten worden door het programma getraind om een positieve sfeer in de klas te bereiken en negatief gedrag beter te herkennen en aan te pakken. Tien andere antipestprogramma's worden nog onderzocht op hun effectiviteit. Dit onderzoek, dat wordt uitgevoerd op verzoek van het Ministerie van Onderwijs, in in mei 2015 gestart en loopt naar verwachting tot 2017.
© Nationale Onderwijsgids