Planten helpen tegen Cito-stress, dus zet je klaslokaal helemaal vol

In april worden de Cito-toetsen bij groep 8 weer afgenomen. Voor veel leerlingen levert dit stress en onzekerheid op, helemaal na twee jaar corona-onderwijs waarin kinderen naar verwachting onderwijsachterstanden hebben opgelopen. Het is daarom belangrijker dan ooit om voor een fijne leeromgeving te zorgen. Die creëer je met natuur in het klaslokaal. Zo’n binnenbos werkt stressverlagend en bevordert de concentratie. Dit meldt ANP Expert Support.

Vorig jaar hebben we bij IVN Natuureducatie op ruim 40 basisscholen verspreid over het land een proef gedaan met de binnenbossen. De kinderen krijgen in de klas allemaal een eigen plantje om voor te zorgen, maar ook om het lokaal groen te maken. Zo’n natuurrijk lokaal zorgt bewezen voor een betere sfeer, leerlingen worden creatiever en kunnen zich beter concentreren. Planten verhogen de luchtvochtigheid, waardoor leerlingen bij een dag zwoegen op een toets minder snel hoofdpijn krijgen. Uiteindelijk bevordert een groen lokaal dus echt de leerprestaties. 

Stekjes 

Bovendien hebben ze allemaal hun eigen plantje om voor te zorgen, iets wat verantwoordelijkheid geeft. Daarbij zorgen we er natuurlijk voor dat ze hiermee een positieve ervaring opdoen. De planten waarvoor is gekozen, kunnen bijna niet dood. Je moet dan denken aan graslelies, krulvarens, koffieplanten en pijlplanten. Die zijn allemaal goed te stekken en binnen de kortste keren is niet alleen één lokaal maar de hele school van een bos voorzien. Bovendien kunnen de kinderen de stekjes ook mee naar huis nemen of cadeau doen aan opa of oma of het verzorgingshuis om de hoek. Dat geeft een heel fijne leerervaring. 

Binnenbos 

Na het succes van de pilot op veertig scholen zijn gelukkig nog veel meer scholen enthousiast geworden voor het binnenbos. Binnenkort worden weer 85 basisscholen vergroend met een binnenbos. Het spreekt voor zich dat we als IVN graag willen dat voor het welbevinden van onze kinderen uiteindelijk alle scholen in Nederland voor het binnenbos kiezen. 

Door: Nationale Onderwijsgids