De Inspectie Veiligheid en Justitie concludeert aan de hand van een steekproef onder agenten dat de agenten weer de schoolbanken in moeten. Het gebrek aan kennis zou leiden tot escalatie bij conflicten en juridische problemen. Alle 30.000 agenten die op straat werken moeten daarom komend jaar een test doen en zo nodig op bijscholingscursus. Dit meldt BNR.
Het gebrek aan kennis zou komen doordat er te weinig mensen teveel werk moeten doen. Han Busker, voorzitter van de Nederlandse Politiebond vind het niet gek dat de kennis van agenten de afgelopen jaren is gedaald. De voorzitter legt uit dat politiewerk altijd voor gaat binnen de organisatie. Zo werden er wel mensen ingeschreven voor cursussen, maar kwam er toch weer politiewerk tussen.
Busker pleit ervoor dat de organisatie meer ruimte maakt voor bijscholing. “Daarvoor moet je regelmatig terug de schoolbaken in, voor sommige cursussen is het zelfs noodzakelijk om terug naar de academie te gaan. Daar moet dan wel de capaciteit voor worden vrijgemaakt. Een stukje zelf investeren, daar is niets mis mee, maar de faciliteiten moeten door de politie geleverd worden.”
De Vereniging van Strafrecht advocaten is van mening dat het gebrek aan kennis bij agenten ook te wijten is aan de Hoge Raad. De rechter zou vaak geen sancties verbinden aan een agent die de regels overtreedt. Volgens Geert Jan van Oosten, strafrecht advocaat en secretaris bij de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten, zijn rechters veel milder geworden met het toelaten van onrechtmatig verkregen bewijs. Doordat hier geen sancties meer aan verbonden zitten, zouden agenten veel minder hun best doen om de regels te volgen, aldus Van Oosten.
© Nationale Onderwijsgids