Logo_logo_top

De Nederlandse Associatie voor Examinering digitaliseert in 2016 haar volledige examenaanbod. Naast de bekende schriftelijke examens ontwikkelde de Associatie de afgelopen jaren in toenemende mate online examens. In 2016 introduceert de Associatie gefaseerd voor al haar examens een online variant, die op negentien toetslocaties verspreid over Nederland worden aangeboden.

Met deze digitaliseringsslag is de Associatie een van de eerste exameninstituten die haar volledige examenaanbod digitaal aanbiedt. Hiermee speelt de Associatie op een vooruitstrevende wijze in op de ontwikkelingen in de markt. Bovendien bieden digitale examens verschillende voordelen. Het biedt flexibiliteit, omdat de kandidaat het examen aflegt op het moment dat voor hem/haar het meest geschikt is. Digitale examens zijn gedurende het gehele jaar op iedere werkdag beschikbaar. Ook een herexamen is hierdoor flexibel en snel in te plannen.

Door de digitalisering is de kwaliteit constant, omdat de diverse onderwerpen uit het examenprogramma middels een geautomatiseerd systeem over de examenvragen worden verdeeld. Hierdoor is het examen bij iedere kandidaat op elk moment gelijkwaardig en toetst precies dat wat het examenprogramma en de toetsmatrijs belooft.

Ook biedt het diversiteit in vraagvormen. Hedendaagse digitale examinering is, in tegenstelling tot de publieke opinie, veel meer dan enkel meerkeuzevragen. Er zijn diverse open en gesloten vraagvormen beschikbaar om een uitgebalanceerd examen te ontwikkelen. Tot slot geeft de digitalisering een snelle uitslag. In het geval van een examen met gesloten vragen, ontvangt de kandidaat nog dezelfde dag de uitslag. Ook de uitslag van een examen met (deels) open vragen gaat vlot dankzij het geautomatiseerde distribueren van de examens en van de uitslag.

Naast het digitaliseren van haar complete aanbod actualiseert de Associatie tevens haar diplomalijnen en speelt daarmee in op de toenemende vraag uit de markt naar korte, diplomagerichte opleidingstrajecten. Alle examens worden in de toekomst modulair ingestoken. Door de logische en modulaire opbouw kan de kandidaat binnen een specifieke specialisatie naar eigen wens doorstromen naar een hoger niveau of zijn kennis juist verbreden.

© Nationale Onderwijsgids