Op 7 september slaan de gemeenten uit arbeidsmarktregio Helmond-de Peel, bibliotheken, onderwijs en diverse andere organisaties de handen ineen om gezamenlijk de laaggeletterdheid in deze regio aan te pakken. Hiervoor ondertekenen zij een convenant, waarin zij afspreken gezamenlijk een regionaal actieplan laaggeletterdheid op te stellen en uit te voeren. 1 op de 9 mensen in Nederland is laaggeletterd, omgerekend naar de regio zijn dat ruim 27.000 mensen voor Helmond-de Peel. Dit meldt de Gemeente Helmond.
NOG
Regionaal actieplan om laaggeletterdheid aan te pakken
-Er vinden al allerlei activiteiten en projecten plaats om laaggeletterdheid te bestrijden. Vanuit het convenant verbinden de partijen de diverse activiteiten die iedere partij kan bieden. Zo willen ze een betere samenhang creëren en werken ze toe naar een sluitende aanpak. Van 7 tot en met 13 september is het de week van de alfabetisering. Laaggeletterden zijn niet goed in staat gedrukte of geschreven informatie te begrijpen. Zij kunnen niet volwaardig meedoen in de maatschappij, thuis en op het werk.
“Laaggeletterdheid is een groot probleem”, erkent Ruud Hakvoort van Bibliotheek Helmond-Peel. “Daarom willen wij een Taalhuis realiseren in onze vestiging op de Watermolenwal Helmond. Een Taalhuis is een plek waar laaggeletterden, maar ook de aanbieders en doorverwijzers, elkaar kunnen vinden, informatie kunnen opdoen en uitwisselen en antwoorden vinden op vele vragen. Naast een fysieke plek is het Taalhuis ook vooral een samenwerkingsverband tussen meerdere partijen die aan het thema Laaggeletterdheid werken. Het loont om slim samen te werken en zo het aantal laaggeletterden terug te brengen. Als dat samenwerken op een slimme manier plaatsvindt, zal dat lonen en wordt het percentage laaggeletterden bestreden.”
De ondertekening van het convenant is een eerste stap om het probleem van laaggeletterdheid op de kaart zetten. Door het taboe rondom het onderwerp te doorbreken wordt het eenvoudiger laaggeletterdheid te signaleren en mensen door te leiden, bijvoorbeeld naar een cursus lezen en schrijven.
© Nationale Onderwijsgids