49 procent van de docenten werkzaam bij de 67 scholen van Ons Middelbaar Onderwijs (OMO) in Brabant is 50 jaar of ouder. De Brabantse middelbare scholen verwachten, net als scholen uit de rest van het land, grote problemen. Er zijn niet genoeg (academisch geschoolde) leraren die de huidige docenten kunnen vervangen als deze met pensioen gaan. Dit meldt het Eindhovens Dagblad.
NOG
'Helft docenten voortgezet onderwijs 50 jaar of ouder'
-Landelijk gezien is bijna de helft van alle docenten die momenteel werkzaam zijn bij middelbare scholen 50 jaar of ouder. Bij veel scholenorganisaties is het aandeel 50-plus docenten goed voor 40 tot 50 procent van het personeelsbestand. Dit betekent dat over ongeveer 15 jaar de helft van de docenten met pensioen is. De scholen verwachten daarom grote problemen. Er zijn namelijk te weinig leraren die de plaats van de huidige leraren in kunnen nemen. De crux zit hem in het percentage afgestudeerde docenten dat universitair opgeleid is.
Onder de 50-plus docenten bevinden zich relatief veel universitair opgeleiden. Deze docenten moeten ideologischerwijs vervangen worden door een docent die ook zijn lerarenopleiding aan een universiteit afgerond heeft. "Wat we zien is dat universitaire opleidingen te weinig afgestudeerde leraren afleveren", zo legt Eugène Bernard voorzitter raad van bestuur bij OMO uit. "En dan hebben we een probleem, omdat het academisch gehalte van onze scholen dan afneemt." De middelbare scholen willen echter graag een mix van leraren met een universitaire of hbo-achtergrond. Docenten met een wetenschappelijke opleiding benaderen de lesstof namelijk op een wetenschappelijke manier, en dat is onmisbaar voor het vwo.
© Nationale Onderwijsgids