Normal_vergrootglas_loep_vergroten_onderzoek

Universitair docent Martina Meelissen van de Universiteit Twente (UT) zal het Nederlandse aandeel uitvoeren van het Programma for International Student Assessment (PISA) 2018. Doel van dit internationale vergelijkend onderzoek is na te gaan hoe jongeren in verschillende landen zijn voorbereid op hun rol als zelfstandig burger en welke veranderingen zich daarbij de voorbije jaren hebben voorgedaan. Dat meldt het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO).

Het hoofddomein van PISA 2018 is leesvaardigheid, met als extra component 'global competence' of 'wereldburgerschap'. Voor het onderzoek wordt in zes weken tijd data verzameld onder ruim 6.000 leerlingen. Naast de data worden niet-cognitieve onderwijsopbrengsten (attitudes en gedrag) van leerlingen gemeten. Daarnaast wordt ook informatie verzameld over de onderwijscontext waarin zij deze vaardigheden leren. Het budget van PISA 2018 is 1,3 miljoen euro, dit is afkomstig van het ministerie van Onderwijs.

In het onderzoek wordt gekeken naar verschillen in digitale geletterdheid tussen leerlingen. Ook wordt onderzocht of er verschillen in toetsprestaties zijn tussen jongens en meisjes en in welke mate leerlingen ongelijk presteren in het onderwijs, afhankelijk van het gezin van herkomst en andere sociaaleconomische factoren. Al deze resultaten worden vergeleken met het onderwijs in andere landen. 

© Nationale Onderwijsgids