Normal_college

In het hoger onderwijs worden colleges in zulk slecht Engels gegeven, dat het niet meer te volgen is. Bijna zestig procent van de studenten geeft aan dat de inhoud van de lesstof niet doordringt door het gebrekkige Engels. Dat blijkt uit onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), meldt De Telegraaf.

De vakbond ondervroeg 269 studenten aan het hbo en de universiteiten. Een grote meerderheid gaf aan dat ze de colleges beter zouden begrijpen als die in het Nederlands zouden zijn. “Dit is een mogelijk gevaar voor de kwaliteit van het onderwijs”, zegt LSVb-voorzitter Stefan Wirken.

De laatste jaren worden er op universiteiten en hbo-instellingen steeds meer Engelse colleges geven om de Nederlandse studenten voor te bereiden op een baan met internationale contacten en om buitenlandse studenten naar Nederland te trekken. Volgens de vakbond groeit het niveau van de docenten echter niet mee.

De LSVb vindt dat universiteiten en hogescholen goed moeten nadenken over de ‘verengelsing’ in het onderwijs. Dit willen leden morgen tijdens een Rondetafelgesprek in de Tweede Kamer duidelijk maken. Wirken: "Deze keuze moet gebaseerd zijn op de toegevoegde waarde voor het onderwijs, niet op prestige of extra inkomsten. Als er wordt gekozen voor Engels, dan is het belangrijk dat de overstap goed wordt voorbereid. Docenten moet vooraf getraind worden."

Ook het Taalcollectief is aanwezig bij het Rondetafelgesprek en vindt net als de LSVb dat de Wet op het Hoger Onderwijs wordt nageleefd. Volgens de wet moet het onderwijs en de examinering van de stof in beginsel in het Nederlands gebeuren, tenzij er goede redenen zijn om daarvan af te wijken.

© Nationale Onderwijsgids