Slechts twaalf van de honderd eerste vrouwelijke hoogleraren aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) zijn op Wikipedia te vinden. Hier moet verandering in komen, vinden Bijzondere Collecties van de UvA en de genderwerkgroep van Wikipedia. Daarom organiseren zij op zaterdag 4 maart de Edit-a-thon, een poging om zoveel mogelijk biografieën over vrouwelijke hoogleraren te schrijven in korte tijd. Dit meldt de UvA.
NOG
UvA wil zoveel mogelijk vrouwelijke hoogleraren op Wikipedia met Edit-a-thon
-Met de Edit-a-thon wil de UvA meer aandacht genereren voor vrouwelijke hoogleraren. De vertegenwoordiging van vrouwelijke hoogleraren in Nederland is met 17 procent laag te noemen en op Wikipedia zijn evenmin veel vrouwelijke hoogleraren te vinden met een eigen pagina. Daar komt op 4 maart verandering in.
De dag wordt begonnen door de voorzitter van het College van Bestuur Geert ten Dam met het publiceren van het eerste artikel op Wikipedia. Na een introductie over Wikipedia kunnen de schrijvers aan de slag onder leiding van verschillende docenten, afkomstig uit de Wikipediagemeenschap en de Universiteit van Amsterdam. Ieder kiest een vrouwelijke hoogleraar uit over wie nog niet is geschreven op Wikipedia en gaat aan de hand van online bronnen in eigen woorden een korte biografie schrijven.
De Edit-a-thon vindt plaats op zaterdag 4 maart van 13.00 uur tot en met 17.00 uur. Deelname is gratis. Inschrijven kan via deze link.
Op 10 februari 2017 is het honderd jaar geleden dat de eerste vrouwelijke hoogleraar in Nederland werd benoemd aan de Universiteit Utrecht: Johanna Westerdijk. 2017 is daarom benoemd tot het Westerdijkjaar. Hierin staan verschillende organisaties stil bij Westerdijks verdiensten voor de wetenschap en bij de positie van vrouwen in de wetenschap. Minister Bussemaker van Onderwijs stelt in 2017 eenmalig een bedrag van vijf miljoen euro beschikbaar voor universiteiten om honderd extra vrouwelijke hoogleraren aan te stellen.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids