Normal_euro_geld_kind_smokkel_handel

Leraren en schoolleiders in het basisonderwijs verdienen fors minder dan vergelijkbare werknemers in de particuliere sector. Dat blijkt uit het rapport 'Wat een leraar verdient. Vergelijking van het loon van leraren en schoolleiders in het primair onderwijs met de marktsector, 2006- 2015' , zo meldt Arbeidsmarktplatform PO.

Het onderzoek naar de lonen is op verzoek van het Arbeidsmarktplatform gedaan door SEO Economisch Onderzoek. De aanleiding voor het onderzoek is de vraag of het primair onderwijs met de particuliere sector kan concurreren om hogeropgeleid personeel.

Uit de vergelijking blijkt dat docenten in 2015 gemiddeld 26 euro bruto per uur verdienden, 4 euro (14 procent) minder dan vergelijkbare werknemers in de marktsector. Het loonverschil voor masteropgeleide leraren is fors: 23 procent (8 euro), dat percentage is veel hoger dan het loonverschil voor de hbo-opgeleide leraren, dat is 11 procent.

Leraren boven de 35 jaar verdienen veel minder dan vergelijkbare werknemers in de marktsector, het verschil loopt op tot 30-35 procent voor voltijdswerkende leraren, dat is 11 tot 15 euro per uur minder. Het gemiddelde bruto loon voor leraren jonger dan 35 jaar met een voltijds dienstverband is 3 procent lager dan dat van vergelijkbare werknemers in de marktsector, ongeveer 1 euro per uur minder.

Ook voor deeltijders ligt het verdiende loon lager dan in de marksector. Een vrouwelijke leerkracht tussen de 35 en 50 jaar met een deeltijdaanstelling verdient gemiddeld ongeveer 12 procent (4 euro bruto) minder dan een vergelijkbare werknemer in de marktsector. Voor vrouwen boven de 50 jaar is dat 7 procent.

Ook schoolleiders hebben een lager gemiddeld bruto uurloon. In 2015 verdienden schoolleiders ongeveer 12 procent minder dan vergelijkbare werknemers in de marktsector, een verschil van ongeveer 5 euro gemiddeld bruto uurloon.

Lees hier het rapport 'Wat een leraar verdient'

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids