Benieuwd naar het belangrijkste nieuws van de afgelopen maand? Lees dan ons nieuwste maandoverzicht. De redactie heeft een selectie gemaakt van de belangrijkste nieuwsfeiten, waaronder deze maand de vaccinatie in de kinderopvang, de discussies en onvrede rond het lerarenregister en de Week van de Kindermishandeling.
Vaccinatie in de kinderopvang
Minister Schippers van Volksgezondheid wil dat ouders voortaan kunnen opzoeken hoeveel kinderen op het dagverblijf of de school van hun kind zijn ingeënt. Ze onderzoekt of ze crèches en scholen kan verplichten hun vaccinatiegraad bekend te maken. Een meerderheid van de Tweede Kamer zou wel voelen voor zo'n meldplicht. In de kinderopvang zijn de meningen hierover verdeeld. Belangenvereniging voor ouders BOinK vindt het belangrijk dat de informatie hierover helder en open is. Ouders hebben het recht om hun kind niet te laten inenten, maar andere ouders hebben ook het recht om dat te weten. Andere organisaties, zoals Brancheorganisatie Kinderopvang, vragen zich af of zo'n meldplicht in de praktijk wel uitvoerbaar is. Er is namelijk veel verloop in de groepen.
Lerarenregister
Het verplicht lerarenregister is goedgekeurd door de Tweede Kamer, maar de vakbond Leraren In Actie (LIA) is hiertegen een petitie gestart, die inmiddels door ruim 20.000 docenten is ondertekend. Grootste bezwaar is dat het register van bovenaf zou worden opgelegd, zonder voldoende draagvlak onder leraren. De Onderwijscoöperatie is het daar niet mee eens en wijst erop dat de vijf grootste onderwijsvakorganisaties in 2012 gestart zijn met het lerarenregister. Alle organisaties in de Onderwijscoöperatie steunen de wet, volgens staatssecretaris Dekker omvat dit 80 procent van de leraren. LIA meent dat de partijen die ervoor zijn het enthousiasme onder leraren op zijn zachtst gezegd flink overdrijven.
Voorstanders zien het lerarenregister als middel om het leraarsberoep een beschermde status te geven en de professionaliteit van de leraar te bevorderen en te beschermen. Tegenstanders willen eerst het lerarentekort oplossen en zien het register als een beperking omdat lang niet alle belangrijke kennis en vaardigheden van een docent geregistreerd worden.
Overig onderwijsnieuws
- In de Week van de Kindermishandeling van 14 tot en met 20 november is de online campagne #ikkijknietweg gelanceerd. De Taskforce kindermishandeling wil over tien jaar een halvering zien van het aantal slachtoffers van kindermishandeling. Onderwijs, kinderopvang, peuterspeelzalen en ouderorganisaties nemen het stokje over van de Taskforce en gaan samenwerken in de ‘Beweging tegen Kindermishandeling’.
- Het aantal zwakke en zeer zwakke basis- en middelbare scholen is dit jaar opnieuw afgenomen naar 125 basisscholen en 120 middelbare scholen. Zeeland is de enige provincie die geen (zeer) zwakke basisscholen heeft.
- Tijdens het Uitblinkersgala is Lisanne Fons van ID College gekroond tot Landelijke Uitblinker mbo 2016 vanwege haar enthousiasme en gedrevenheid. Lisanne is een jaar lang de ambassadeur van mbo-studenten en loopt mee met minister Bussemaker van Onderwijs.
- Maatschappijleer moet verplicht worden in het mbo volgens CDA en PvdA. Jongeren leren zo kritisch denken en ontwikkelen naast hun eigen identiteit ook een positieve houding tegenover de democratische rechtsstaat. De MBO Raad is tegen de zoveelste verplichting voor het mbo.
- De Associate degree (Ad) krijgt een eigen plek in het hoger onderwijsstelsel en wordt losgekoppeld van de hbo-bachelor. De Ad wordt daarmee een zelfstandig opleidingsniveau.
- Massive Open Online Courses (MOOC's) worden steeds populairder. Deze gratis online cursussen van Nederlandse universiteiten verwelkomden in 2014 nog zo'n 500.000 mensen. In 2015 was er sprake van een verdubbeling van het aantal aanmeldingen en in 2016 hadden halverwege het jaar ongeveer 700.000 mensen zich aangemeld bij de universiteiten.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids