Normal_krijgsmacht_defensie_rijksoverheid

"Zowel de krijgsmacht als het bedrijfsleven heeft te maken met schaarste aan talent. In plaats van elkaar te beconcurreren kan de krijgsmacht door slimme samenwerking met de industrie uitgroeien tot een soort school of the nation waarbij we meer jongeren in bijvoorbeeld IT, zorg of techniek actief krijgen, zorgen voor meer mensen met een afgeronde vmbo/mbo/hbo-opleiding en waarbij mensen tegelijkertijd uitzicht krijgen op een mooie baan in het bedrijfsleven." Hiervoor pleit Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW. 

De Boer zegt dit vandaag op het congres Een adaptieve krijgsmacht waar hij een pleidooi houdt om het bekende KVV-contract (Kort Verband Vrijwilligers) van vier jaar nieuw leven in te blazen bij defensie. Defensie zal de komende jaren fors extra moeten investeren in mensen en materieel als gevolg van de veranderende geopolitieke omstandigheden. Als defensie en bedrijven hier slim in samenwerken geeft dat volgens VNO-NCW enorme kansen voor de opleiding van jongeren en hun toeleiding naar de arbeidsmarkt, maar ook voor gerichte industriepolitiek.
 
Hans de Boer: "Als we het ‘oude’ KVV-contract van vier jaar opgepoetst neerzetten kunnen jongeren op maat worden opgeleid op vmbo/mbo/hbo-niveau en zorgen we tegelijk voor modernisering van de krijgsmacht. Juist de krijgsmacht heeft behoefte aan mensen die in het bedrijfsleven ook schaars zijn. We moeten elkaar dan ook niet beconcurreren. Na een periode van vier jaar, mét diploma en een premie, kunnen mensen uitstromen naar het bedrijfsleven. Hier zouden we concrete afspraken over kunnen maken." Om dit plan op een praktische manier van de grond te krijgen, pleit De Boer ervoor dat intermediairs op de arbeidsmarkt, opleidingsinstituten, branches en consultants consortia vormen en concrete plannen op tafel leggen. "Ga met de beste verder en trek de zaak van de grond nu de schaarste weer toeneemt," aldus De Boer.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids