Minister Robbert Dijkgraaf (OCW) en staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) hebben een gezamenlijk bezoek gebracht aan Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Ze spraken op woensdag 11 mei met studenten, docenten en alumni die hun werk toonden en vervolgens in gesprek gingen met de twee bewindslieden. Dat meldt de HKU.
Bij het bezoek werd de impact van het makerschap in de kunsten op mens en maatschappij getoond. Minister Dijkgraaf: "Ik vind het kunstvakonderwijs een voorbeeld voor al het onderwijs, omdat het zich zo nadrukkelijk richt op de processen waarmee je tot een kunstwerk of project komt. Dat is de kern van duurzaam onderwijs waar je ook de rest van je leven verder mee kan komen.” Er werd dan ook grondig stilgestaan bij een van de kernpunten waar HKU zich, als de grootste kunsthogeschool van Nederland, sterk voor maakt: de bijdrage die kunst kan leveren bij oplossingen voor maatschappelijke problemen zoals bij zorg en welzijn. Tegelijkertijd onderstreept HKU ook het belang en de noodzaak van artistieke kwaliteit en verdieping.
Weinig beleidsaandacht
Collegevoorzitter Heleen Jumelet brak een lans voor het kunst-hbo en de positie van afgestudeerden op de arbeidsmarkt: “Het valt op dat er weinig beleidsaandacht is voor het HBO en we vertrouwen er na dit bezoek op dat dit samen met de benodigde middelen gaat toenemen." Voor het kunstvakonderwijs gaat het specifiek om praktijkgericht onderzoek en praktijkervaringsplekken. Jumelet: "Onze afgestudeerden in de kunst- en cultuursector hebben enorm veel veerkracht en creëren mede de toekomst. Zij verdienen meer structurele aandacht en inzet van de overheid."
Inspiratie opdoen
Naast gesprekken was er ook de ruimte voor het opdoen van inspiratie met behulp van het werk van studenten en alumni. Zo gaven twee van de Makers van de exposite ‘Nature Talks’ (te zien in De Fundatie) een toelichting op hun werk en de achterliggende boodschap voor een andere kijk op de samenleving. Daarnaast beleefden de bestuurders het effect dat makers van de opleiding Muziek & Technologie met een installatie kunnen oproepen. De gewaarwording dat de perceptie van de omvang van een ruimte met geluid is aan te passen prikkelt de verbeelding. De veelzijdigheid van creatieve mogelijkheden werd verder gedemonstreerd door studenten Fashion die hun werk toonden en door studenten Theater die een korte performance gaven gebaseerd op de gebroeders Grimm.
Door: Nationale Onderwijsgids
Beeld: Aldo Allessie