Of jonge kinderen hun eten laten staan of opeten wordt vooral bepaald door de textuur van het voedsel, en minder door smaak of kleur. Dat blijkt uit een onderzoek onder jonge kinderen door wetenschappers van Maastricht UMC+ en de Universiteit Maastricht. De onderzoekers stellen dat ouders er goed aan doen om kinderen niet alleen te laten wennen aan verschillende smaken, maar ook vroeg te beginnen met variatie in de structuur van voedsel.
NOG
Kieskeurige eters vooral beïnvloed door textuur van voeding
-Het fenomeen 'picky eating' is een veelvoorkomend probleem bij jonge kinderen, waarbij ze weigeren om bepaalde voedingsmiddelen te eten. Bijna de helft van alle kinderen tussen 4 en 24 maanden wordt door ouders bestempeld als een kieskeurige eter. Het gevaar daarvan is dat kinderen daardoor te weinig voedingsstoffen binnen krijgen en niet gevarieerd genoeg eten. Dat kan volgens onderzoekers mogelijk ook op latere leeftijd problemen in eetgedrag en eetpatroon veroorzaken. Een kind dat weigert te eten blijkt een bron van stress voor ouders. Wetenschappers proberen daarom te achterhalen welke eigenschappen van voeding invloed hebben op kieskeurige eters en het probleem bij de bron aan te pakken.
Voor het onderzoek werd de invloed van kleur, smaak en textuur vergeleken. Kinderen in de leeftijd tussen 2,5 en 4 jaar kregen als basis roze yoghurt met frambozensmaak voorgezet. Van tevoren was vastgesteld dat de deelnemers dit lekker zouden vinden. Tijdens het experiment werd de kleur van de yoghurt aangepast zonder de frambozensmaak te veranderen. De ongebruikelijke kleuren blauw en groen bleken geen effect te hebben op het eetgedrag. De kinderen namen er namelijk net zo veel lepels van als van de roze frambozenyoghurt. Ook het veranderen van de smaak in appel of citroen (zonder de roze kleur te veranderen) bleek geen invloed te hebben op de kinderen. Wanneer de onderzoekers echter de textuur van de yoghurt veranderden door kwart stukjes framboos of frambozenpulp toe te voegen wilden de peuters het niet meer proeven.
Op basis van de bevindingen geven de wetenschappers het advies om kinderen al vroeg te laten wennen aan verschillende structuren in de voeding. 'Ouders van 'picky eaters' weten vaak niet wat ze moeten doen als hun kind weigert te eten', zegt hoofdonderzoekster Jessica Werthmann. 'Wij wilden met onze studie achterhalen welk aspect van de voeding het zo moeilijk maakt voor kinderen om iets wel of niet te proeven. Het onderzoek toont dus aan dat het belangrijk is om niet alleen te variëren in smaak, maar ook in de textuur.'
© Nationale Onderwijsgids