Normal_pm__opvang__kov__kinderen__leidster__kinderopvang

Arbeidsmarktfonds FCB komt met een brochure met uitleg over de zogenoemde jaarurensystematiek. Dit systeem kunnen kinderopvangorganisaties gebruiken om pedagogisch medewerkers flexibeler in te roosteren. De brochure legt uit hoe dit systeem werkt en ingevoerd kan worden. De brochure gaat ook in op andere manieren van flexibel inroosteren voor organisaties die geen gebruik willen maken van de jaarurensystematiek. Dit meldt Kinderopvangtotaal.

De mogelijkheid tot het flexibel inzetten van kinderopvangmedewerkers is vastgelegd in de nieuwe cao. Hiermee komen de nieuwe arbeidsvoorwaarden tegemoet aan een behoefte die leeft onder ouders naar flexibele opvang. Het flexibel inroosteren van personeel zorgt ervoor dat beter ingespeeld kan worden op drukke en minder drukke momenten op de opvang.

In de nieuwe cao Kinderopvang is afgesproken dat binnen de jaarurensystemaktiek werktijden voor leidsters van kinderdagverblijven 20 procent mogen afwijken van de gemiddelde werktijd per maand. Voor pm'ers in de buitenschoolse opvang (bso) en van peuterspeelzalen gelden ruimere marges, mits de medewerker daarmee akkoord gaat. Of een medewerker nu meer uren of juist minder wordt ingedeeld, het maandsalaris blijft gelijk.

In de brochure staat uitgelegd waaraan werkgevers en werknemers moeten denken bij het invoeren van de jaarurensystematiek. Zo moet het werkrooster uiterlijk tien dagen van tevoren bekend zijn en daarvan mag slechts bij uitzondering worden afgeweken. Een werkgever mag een peuterleidster dus niet naar huis sturen als er minder kinderen op de opvang zijn dan verwacht.

Download brochure 'Flexibiliteit en inzetbaarheid. Alles over de jaarurensystematiek in de kinderopvang'.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids