Reizen, later naar bed, weg uit de vaste omgeving. In de zomervakantie wijken we vaak af van ons dagelijkse ritme. Maar dat is minder goed voor onze hersenen. Dat meldt het Radboudumc.
In de zomervakantie verandert bij veel mensen het ritme. Het is langer licht, warmer weer, we hebben meer vrije tijd en gaan op vakantie. Hierdoor gaan we later naar bed en verandert ons normale ritme. "Daar houden onze hersenen helemaal niet van", vertelt Jolanda Schieving, kinderneuroloog van het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis. "Ons brein gedijt het beste bij rust, reinheid en regelmaat. Dus op dezelfde tijd naar bed en er ‘s morgens weer uit."
Hersenen zijn hard aan het werk tijdens de slaap. Schieving: "Veel mensen denken dat slaap iets passiefs is, maar dat is het absoluut niet het geval. Ons brein moet actief aan de slag om te zorgen voor slaap. Als dat niet goed lukt, slapen we slechter. De gevolgen zijn direct merkbaar: je kan je slechter concentreren en hebt meer moeite met dingen onthouden." Vermoeidheid kan zorgen voor minder goede motorische vaardigheden en dat merken Schieving en haar collega’s in de zomer: "In de zomer zien we meer trauma’s, kinderen die met hersenletsel naar het ziekenhuis komen. Ze zijn uit een boom of van de glijbaan gevallen."
Vasthouden aan het normale ritme
Het belang van regelmaat geldt in het bijzonder voor kinderen en volwassenen met een neurologische aandoening. Jolanda Schieving is gespecialiseerd in kinderen met een bewegingsstoornis, zoals ataxie. "Met de zomer in aantocht, krijg ik veel ouders op mijn spreekuur die vragen naar tips voor de vakantie met hun kind dat een neurologische aandoening heeft", vertelt ze. "Zij hebben nog meer baat bij het vasthouden aan het dagelijks ritme. Kinderen met epilepsie krijgen vaker last van aanvallen als rust, reinheid en regelmaat worden losgelaten."
Uit onderzoek weten we dat in de maand december, vol veranderingen door feestdagen en de kerstvakantie, meer epileptische aanvallen voorkomen. Voor de zomer is dat nooit onderzocht, maar volgens Schieving is het aannemelijk dat dit ook zo is: "Algemeen bekend is dat slaapgebrek en afwijken van het ritme, typisch voor de vakantieperiode, leiden tot meer aanvallen."
Door: Nationale Onderwijsgids