Normal_jongeren2423

De Nijmeegse wethouder Turga Tankir wil een oriëntatiejaar in het beroepsonderwijs invoeren. Nu haken jongeren te vaak af in het onderwijs, omdat ze de gekozen opleiding toch niet bij ze past. Een oriëntatiejaar, waarin de jongeren beter zicht krijgen op verschillende beroepen, zou deze schooluitval kunnen beperken. Dat meldt de Gelderlander.

Tankir denk dat als jongeren ervaren wat de verschillende opleidingen inhouden, ze waarschijnlijk een betere toekomstkeuze kunnen maken. Volgens de wethouder hebben sommige jongeren een extra jaar nodig om scherp te krijgen wat ze nu echt met een opleiding willen. De beroepskeuze zou daarom voor een aantal jongeren nu nog te vroeg komen. “Soms zijn ze er nog niet toe in staat en soms weten ze het gewoonweg niet”, aldus Tankir.

De wethouder denkt eraan om een experiment met een oriëntatiejaar jaar uit te zetten in Nijmegen. Landelijke onderwijsregels zouden hier namelijk nog niet op in spelen. Tankir gaat de komende maanden over een dergelijk jaar in gesprek met het ROC Nijmegen en de Helicon Groenopleiding. Hij hoopt dat het ministerie van Onderwijs in wil stemmen met het experiment.

In 2014 lag het aantal voortijdig schoolverlaters op 25.622 jongeren, in 2015 is dit teruggelopen naar 24.451 jongeren zonder diploma. Vooral in het mbo wordt vooruitgang geboekt. De uitval daalde daar met 5 procent, maakte minister Bussemaker van Onderwijs begin maart 2016 bekend. Volgens de leerplichtwet moeten kinderen en jongeren van 5 tot 16 jaar naar school, daarna geldt de kwalificatieplicht. Jongeren moeten tot hun 18e naar school tot ze een startkwalificatie hebben. Een startkwalificatie is een havo-, vwo- of mbo2-diploma. 

© Nationale Onderwijsgids