DEN HAAG - De financiële positie van de 324 Nederlandse scholen voor speciaal onderwijs is over het algemeen florissant. Toch blijft er minder geld over: 7 miljoen euro in 2010 tegenover 50 miljoen euro in 2006. Daarover bericht de website van De Telegraaf op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
De onderwijsinstellingen voor speciaal onderwijs zijn bedoeld voor leerlingen die vanwege een beperking, bijvoorbeeld een visuele of auditieve beperking, niet naar een school voor regulier onderwijs kunnen.
Bij maar vier procent van alle scholen voor speciaal onderwijs is sprake van een groot financieel tekort en een niet groot eigen vermogen. Personeelskosten vormen de belangrijkste kostenpost, vooral omdat op deze scholen meer docenten nodig zijn om betere begeleiding te kunnen bieden. In de periode 2006-2010 zijn de personeelskosten gemiddeld met acht procent toegenomen. Het aantal leerlingen is gestegen met drie procent, het aantal docenten met een voltijdbaan met vier procent.
© Nationale Onderwijsgids / Richard Heeres