In stadion De Galgenwaard vond het symposium ‘De netto toegevoegde waarde van Special Heroes’ plaats. Een succesvolle dag met als speerpunt het verdubbelen van de waarde van een interventie. De afgelopen 10 jaar heeft deze interventie zich ontwikkeld tot een succesvol sport- & beweegstimuleringsprogramma. Dat meldt Special Heroes.
Met het programma Special Heroes hebben steeds meer scholen voor speciaal onderwijs, sportverenigingen en gemeenten zich de afgelopen jaren ingezet om leerlingen met een beperking sport- en beweegactiviteiten te bieden. De aanpak van Special Heroes bestaat uit een aantal stappen: startpunt is het deelnemen aan sport- en beweegactiviteiten op school met als uiteindelijk doel het blijvend deelnemen aan sport- en beweegactiviteiten via een sportvereniging. De eerste jaren is het programma gestart binnen cluster 3 en vanwege het grote succes is het inmiddels actief binnen alle clusters van het speciaal onderwijs en daarnaast ook gestart op een aantal sbo en praktijkscholen. Het gaat om leerlingen met een visuele, een auditieve, een lichamelijke, verstandelijke of meervoudige beperking, langdurig zieke leerlingen en leerlingen met gedragsproblemen. In totaal hebben op dit moment 380 scholen Special Heroes opgenomen binnen hun onderwijsprogramma.
Elvira Stinissen van het Ministerie van VWS nam de voorlopige resultaten in ontvangst en onderschrijft het succes van het programma door aan te geven dat zij Special Heroes vaak als goed voorbeeldprogramma noemen. Sprekers gingen in op de gelukswaarde van leerlingen, de community waarde van Special Heroes voor een school en de gezondheidswaarde van sport & bewegen. Direct betrokkenen van het programma waren aanwezig, van vakleerkrachten tot consulenten van een sportserviceraad en van beleidsmedewerkers van een gemeente tot zorgverzekeraars. Zij gingen samen in gesprek tijdens verschillende sessies over het verder verdiepen, verhogen en verbreden van de waarde van een interventie.
© Nationale Onderwijsgids