Logo_logo_ambelt_speciaal

Vakbonden hebben een akkoord bereikt over een sociaal plan voor de reorganisatie van De Ambelt, de onderwijsorganisatie voor speciaal onderwijs. De onderwijsinstelling met vijftien locaties in de regio Overijssel ziet zich genoodzaakt de deuren te sluiten nu het aantal leerlingen afneemt door de invoering van het passend onderwijs. Met het sociaal plan hoopt De Ambelt zoveel mogelijk medewerkers en leerlingen te kunnen overhevelen naar andere lokale scholen. Dit melden RTV Oost en de Stentor.

Het overleg over het sociaal plan heeft maanden geduurd. De onderwijsbonden wilden zoveel mogelijk gedwongen ontslagen van medewerkers voorkomen. Toch zullen niet alle medewerkers van De Ambelt hun baan houden.

Het sociaal plan bestaat uit twee fases. In de eerste fase vraagt de organisatie medewerkers vrijwillig te vertrekken. In de daaropvolgende fase zullen gedwongen ontslagen vallen. Hoeveel mensen gedwongen moeten gaan hangt af van het aantal vrijwillig vertrokken medewerkers uit de eerste fase. Volgens David Bruning van CNV Onderwijs zal het echter hoe dan ook om een “fiks aantal” medewerkers gaan die boventallig verklaard zal worden. De tweede fase van het plan begint na de zomer. De vakbonden leggen het plan op 15 maart en 23 maart voor aan het personeel.

De Ambelt telt ongeveer 2100 leerlingen en zo'n zeshonderd medewerkers. De organisatie wil in Zwolle en Apeldoorn twee expertisecentra oprichten opdat de kennis over speciaal onderwijs niet uit de regio verdwijnt. Een deel van de medewerkers van De Ambelt zal op deze twee centra aan de slag kunnen. Een ander deel zal terecht kunnen op (reguliere) scholen in de regio waarmee De Ambelt nu al samenwerkt. Ook de leerlingen zullen worden overgedragen aan deze partnerscholen.

© Nationale Onderwijsgids