Normal_taal__kind__taal_leren__boek

Kentalis is in Waalwijk een tweede behandelgroep gestart voor peuters en kleuters, die moeite hebben met spraak en taal. De groep voor kinderen van 2 tot 5 jaar is gehuisvest in het wijkcentrum de BaLaDe. In dit wijkcentrum biedt Kentalis tevens onderzoek naar het gehoor, spraak en taalproblemen. Dat melt Kentalis.

Met de start van een tweede behandelgroep voor kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) speelt Kentalis in op de wens van ouders, die de behandeling van hun kind graag dichtbij huis willen. Het is belangrijk dat de behandeling van kinderen met een TOS op jonge leeftijd start. Karin van Hout, GZpsycholoog, behandelcoördinator: “Een taalontwikkelingsstoornis beïnvloedt de hele ontwikkeling van het kind. Specialistische behandeling is dan ook zo vroeg mogelijk nodig. Daarmee wordt voorkomen dat achterstanden op het gebied van leren en andere ontwikkelingsgebieden, groter worden.”

In Waalwijk leren zes tot acht kinderen per zogeheten vroegbehandelgroep spelenderwijs de spraak en taal te ontdekken, te ontwikkelen en te gebruiken. Daarnaast leren ze om te gaan met leeftijdgenootjes en om gevoelens te uiten. Doel is om het kind zo optimaal mogelijk voor te bereiden op deelname aan reguliere kinder-/peuteropvang of school. De nieuwe groep is geopend op maandag en woensdag.

De vroegbehandelgroepen van Kentalis zitten in de BaLaDe. Dit is een multifunctioneel gebouw waarin onder andere ook gehuisvest zijn Zorgorganisatie Prisma voor mensen met een verstandelijke beperking en Kinderopvangorganisatie MIKZ. Met de start van een tweede behandelgroep wil Kentalis nog nauwer samenwerken met deze twee organisaties, zowel inhoudelijk als op de werkvloer. Het Audiologisch Centrum van Kentalis, eveneens gevestigd in de BaLaDe, levert door middel van multidisciplinair diagnostisch onderzoek een aandeel in de ketenzorg voor kinderen met de spraaktaalproblemen binnen de gemeente Waalwijk. 

© Nationale Onderwijsgids