Eén op de drie scholen heeft in de afgelopen jaren te maken gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag van leerlingen. In het speciaal onderwijs blijkt seksueel ongewenst gedrag drie keer zo vaak voor te komen als in het reguliere onderwijs. Dat blijkt uit onderzoek van GGD Zuid-Limburg. Dat meldt 1Limburg.
Seksueel grensoverschrijdend gedrag loopt uiteen van seksueel getinte opmerkingen, tot betastingen, sexting en verkrachting. Medewerker van GGD Zuid-Limburg, Renee Klaassen, zegt tegen 1Limburg een derde van de Limburgse scholen veel te vinden. Het is bij haar niet bekend of de situatie in de provincie afwijkt van de rest van Nederland.
Uit het onderzoek blijkt dat in het speciaal onderwijs seksueel ongewenst gedrag drie keer zo vaak voor komt als in het reguliere onderwijs. Het overgrote deel van de scholen blijkt het lastig te vinden te reageren als leerlingen seksueel over de schreef gaan. Meer dan de helft van de scholen geeft dan ook aan behoefte te hebben aan meer informatie en professionele ondersteuning bij een incident. Twee Limburgse GGD'en gaan daarom scholen vanaf vandaag helpen met uitgebreide handleidingen en een website. Ook kunnen leraren trainingen krijgen in het reageren op seksueel overschrijdend gedrag.
In april bleek al uit onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs dat het aantal meldingen over seksueel misbruik en seksuele intimidatie op scholen is gestegen. Bij een op de drie meldingen gaat bij seksueel misbruik de klacht over een leraar of een andere zogeheten met taken belast persoon. Bij ruim de helft van alle misbruikmeldingen gaat het om een ernstig zedendelict: ontucht, verkrachting of aanranding.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids