Minister Wiersma gaf gisteren in de Tweede Kamer aan dat er iets moet gaan gebeuren om de problemen met het vervoer van leerlingen naar het speciaal onderwijs op te lossen. Op de korte termijn gaat dat echter niet lukken en is het leerlingenvervoer aangewezen op noodmaatregelen. Ouders of vrijwilligers zouden zelf een rijdienst op kunnen zetten. Of er moeten gewone taxi’s worden ingezet op kosten van de gemeente aldus Wiersma. Dat meldt de NOS.
De Tweede Kamer debatteerde gisteren over het toenemende tekort aan chauffeurs. Kinderen komen soms helemaal niet meer op school, moeten lang wachten op een taxibusje of zijn veel te lang onderweg.
Maximale reistijd
Wiersma is bereid om gemeenten die hun zaken niet op orde hebben harder aan te pakken en desnoods te korten op de onderwijsgelden die ze krijgen. Wiersma zou het liefst zien dat de gemeenten in hun contracten met vervoerders opnemen dat de maximale reistijd 45 minuten mag zijn. Gemeenten zouden daar volgens Wiersma huiverig voor zijn. “Dat schept weer verwachtingen en dat leidt dan uiteindelijk tot teleurstellingen, is hun redenering.”
Taxi
Wiersma staat positief tegenover het voorstel van D66-Kamerlid Paul van Meenen om gemeenten verplicht te stellen een taxi te betalen als het niet lukt om het vervoer op een andere manier te regelen.
Monitoren
Volgens Wiersma is het grote probleem dat er nooit expliciet een toezichthouder is aangesteld voor het leerlingenvervoer. De gemeenten zouden moeten gaan monitoren, maar dat gebeurt nog maar in 60 procent van de gemeenten.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk