AMSTERDAM (Novum) - Pilotenvakbond VNV is bezorgd over de kwaliteit van pas afgestudeerde piloten van Nederlandse vliegscholen. Door de dure opleiding en het slechte vooruitzicht op een baan wordt de vijver van leerlingen waaruit kan worden gevist steeds kleiner, meldt vicevoorzitter van de VNV Steven Verhagen dinsdag.
Verhagen is bezorgd omdat een vliegschool inmiddels zijn selectie-eisen heeft aangepast. Het vak natuurkunde wordt daar niet meer verplicht gesteld voor toelating. Mogelijk volgen meer van de commerciële vliegscholen het voorbeeld om leerlingen te blijven trekken, vreest de vicevoorzitter.
De banenmarkt voor verkeersvliegers noemt de VNV slecht. "Momenteel zijn er meer dan duizend werkloze Nederlandse piloten en is de situatie op de arbeidsmarkt zorgelijk", licht Verhagen toe. Van een groep van 550 ondervraagde vliegers die sinds 2008 afstudeerden, heeft 66 procent geen baan.
Waar in 2008 nog het merendeel van de afgestudeerden een baan vond bij een Nederlandse maatschappij, is dit in 2010 sterk teruggelopen. "Jonge piloten wijken nu vaak uit naar Azië, waar ze terecht kunnen komen bij maatschappijen die op de zwarte lijst staan. Ook moet daar nog een aanvullende opleiding worden gedaan die nog eens tienduizenden euro's kost", aldus Verhagen.
De vicevoorzitter van de vakbond wil met name de financiering voor de pilotenopleiding gewijzigd zien. Een vliegopleiding kost gemiddeld 150 duizend euro. "Die opleidingskosten zijn de molensteen om de nek van de vliegers zonder baan. Piloten komen tijdens hun opleiding niet in aanmerking voor studiefinanciering en de rente van de studieschuld is niet aftrekbaar." Daar moet volgens Verhagen verandering in komen. "Dat is een gezamenlijke taak van de vliegscholen en de overheid."
De VNV lanceerde dinsdag de website wordpiloot.nl. Daarop kunnen huidige en toekomstige piloten meer informatie krijgen over vliegscholen en de kansen op een baan na hun opleiding. De vakbond hoopt daarmee de opleiding en het vak van piloot transparanter te maken.