Zes op de tien jongeren zien vakantiewerk vooral als een belangrijke eerste stap in hun carrière. Belangrijkste motivaties voor het doen van vakantiewerk zijn het opdoen van werkervaring en het krijgen van een vaste (bij)baan. Mannen gaan daarbij eerder voor het snelle geld, terwijl vrouwen werken om hun cv te versterken. Dit blijkt uit onderzoek van het grootste uitzendbureau voor jongeren in Nederland, StudentenWerk, zo schrijven zij.
Cijfers
Het uitzendbureau ondervroeg 1.157 jongeren. Vier op de tien jongeren (40,9 procent) noemen het opdoen van werkervaring als belangrijkste reden, twee op de tien (19 procent) hopen door goede prestaties als vakantiekracht een vaste (bij)baan bij een bedrijf te bemachtigen. Geld blijft ook een belangrijke rol spelen: ruim een kwart van de jongeren (26,7 procent) neemt een vakantiebaan om snel geld te verdienen. Daarnaast is vakantiewerk voor een op de tien jongeren vooral een leuke manier om nieuwe mensen te leren kennen. Slechts 3,3 procent werkt in de zomer om zich niet te vervelen.
Vakantiewerk als cv-builder
“Het onderzoek bevestigt een trend die wij al een paar jaar zien in bij onze kandidaten”, zegt Ineke Kooistra, CEO van YoungCapital, de organisatie achter StudentenWerk. “De jongeren van nu zijn heel bewust bezig met hun toekomstige kansen op de arbeidsmarkt. Vakantiewerk zien zij als een manier om alvast nuttige werkervaring op te doen en zichzelf in de kijker te spelen bij potentiële werkgevers. Daarom kiezen zij ook vaker dan vroeger voor functies die goed staan op hun cv, zoals klantcontactmedewerker of administratief medewerker.”
Mannen willen verdienen, vrouwen ervaring opdoen
Mannen en vrouwen blijken ieder op hun eigen manier tegen vakantiewerk aan te kijken. Zo zijn mannen minder met hun toekomst bezig. Zij gaan vaker voor het snelle geld of nemen een vakantiebaantje omdat het hen “van de straat houdt” (verdeling respondenten: 55 procent man, 45 procent vrouw), terwijl vrouwen vaker werken om hun cv te versterken (verdeling respondenten: 40 procent man, 60 procent vrouw).
© Nationale Onderwijsgids