Normal_koffer_boeken_lezen34543

Studeren in het buitenland wordt aantrekkelijker. Universiteiten en hogescholen kunnen voor studenten die aan een instelling in Nederland en één in het buitenland studeren in het kader van gezamenlijk onderwijs het collegegeld verlagen of zelfs kwijtschelden. Studenten die naar het buitenland willen, kunnen voortaan ook een beroep doen op het profileringsfonds van hun instelling. Dat kondigt minister Bussemaker aan in het wetsvoorstel bevordering internationalisering hoger onderwijs dat de internetconsultatie is ingegaan. 

Met het wetsvoorstel ruimt Bussemaker verschillende obstakels op waar studenten tegenaan lopen als zij in het buitenland willen studeren. Op die manier hoopt de minister internationalisering van het hoger onderwijs te stimuleren. 

Joint programmes, gezamenlijk onderwijs tussen Nederlandse instellingen of tussen Nederlandse en buitenlandse instellingen, worden nog beperkt aangeboden door de instellingen en gevolgd door de studenten. Dit komt grotendeels doordat zowel Nederlandse als buitenlandse studenten vaak dubbel collegegeld moeten betalen. Speciaal voor deze joint programmes, waarbij studenten een joint degree (één gezamenlijk graad) of double degree (twee afzonderlijke graden) kunnen behalen, komt er een nieuw collegegeldregime. Nederlandse instellingen kunnen door dit wetsvoorstel minder collegegeld (tot nul euro) vragen dan het wettelijke bedrag voor studenten die deelnemen aan een joint programme. Zo hoeven buitenlandse studenten die in Nederland komen studeren en in hun eigen land al collegegeld betalen aan een instelling geen collegegeld meer te betalen en andersom hoeven Nederlandse studenten ook geen collegegeld te betalen bij de partnerinstelling als zij al staan ingeschreven bij een instelling in Nederland. De instellingen maken hier onderling afspraken over. Om administratielast voor instellingen te verminderen met in- en uitschrijvingen tijdens een joint programmes, mogen Nederlandse instellingen de student verplichten zich gedurende de gehele periode in te schrijven bij de Nederlandse instelling.
 
De regels van het profileringsfonds worden zo aangepast dat instellingen studenten die deels in het buitenland willen gaan studeren, financieel kunnen ondersteunen. Dit kan voor studenten een extra stimulans zijn om buitenlandse ervaring op te doen. 
 
Nederlandse aankomende studenten moeten zich uiterlijk op 1 mei aanmelden voor hun opleiding in het hoger onderwijs, waarna zij het recht en de plicht hebben om deel te nemen aan een studiekeuzecheck. Met dit wetsvoorstel worden ook buitenlandse studenten verplicht om deel te nemen aan studiekeuzeactiviteiten. De studiekeuzecheck kan ook worden gedaan zonder fysieke aanwezigheid van de buitenlandse student, maar online en via telefoon of facetime, zodat afstand niet voor problemen hoeft te zorgen.
 
© Nationale Onderwijsgids