Niet de hoogste cijfers, maar iets extra’s doen voor de samenleving. Dat is wat telt voor de titel Geneeskundestudent van het Jaar. Met deze nieuwe verkiezing willen de initiatiefnemers - artsenfederatie Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG) en De Geneeskundestudent – aandacht vragen voor de veranderende rol van artsen. De jury heeft drie geneeskundestudenten genomineerd waarop vanaf vandaag kan worden gestemd: Jeanne Arnold, Yara Dixon en Coen Vulders. Met hun projecten stimuleren ze vrijwilligerswerk door studenten, doorbreken ze schaamte rond hevig menstrueel bloedverlies en maken ze de mentale gezondheid onder studenten en jongeren bespreekbaar. Dit meldt de KNMG.
Dit jaar wordt de titel ‘Geneeskundestudent van het Jaar’ voor het eerst uitgereikt door artsenfederatie KNMG en vereniging De Geneeskundestudent. Het doel van de verkiezing is de maatschappelijke betrokkenheid bij geneeskundestudenten te vergroten en te laten zien dat de studie geneeskunde niet alleen maar draait om ‘CV-building’ en goede cijfers halen.
De dokter van de toekomst
“Veel studenten beginnen hun studie Geneeskunde met de ambitie om in een ziekenhuis te gaan werken,” licht KNMG-voorzitter René Héman toe. “Maar het aantal werkplekken daar is beperkt en steeds meer artsen komen buiten het ziekenhuis te werken, zonder ‘witte jas’. De rol van de arts is daarmee aan het veranderen. De zorgvragen uit- en ontwikkelingen in de maatschappij vragen om meer aandacht voor thema’s als preventie en gezond leven. De dokter van de toekomst zal nog meer dan nu al gebeurt buiten de spreekkamer en de individuele patiënt moeten gaan kijken.
Voorzitter Femke van de Zuidwind van De Geneeskundestudent vult aan: “De arts van de toekomst staat midden in de samenleving en moet oog hebben voor maatschappelijke ontwikkelingen die van invloed zijn op de volksgezondheid. Met deze prijs willen het denken over de eigen rol die de arts daarin heeft stimuleren. Dat doen we door studenten die investeren in maatschappelijke initiatieven daarvoor erkenning te geven.”
KNMG Studentenprijs
Meer dan veertig studenten en artsen reageerden op de oproep en nomineerden samen 32 inspirerende inzendingen voor de KNMG Studentenprijs, zoals de verkiezing heet. Hieruit selecteerde de jury de initiatieven van vijfdejaarsstudenten Jeanne Arnold (22) en Yara Dixon (23), beiden van de Erasmus Universiteit Rotterdam, en vierdejaarsstudent Coen Vulders (24) van de Radboud Universiteit Nijmegen. Dit zijn de projecten op basis waarvan de jury hen nomineerde:
Bureau Gids
Jeanne richtte samen met studiegenoten ‘Geneeskundestudenten In De Samenleving (GIDS)’ op. “In het honoursprogramma van het Erasmus MC konden geneeskundestudenten voorlichting geven aan laaggeletterde mensen met diabetes. Dat was zo leerzaam en inspirerend, dat mijn studiegenoten Thomas en Ayça en ik vonden dat iedere geneeskundestudent de kans moet krijgen om mee te doen aan een maatschappelijk project. Je ontdekt hoe onderliggende factoren als armoede, laaggeletterdheid of leefomgeving van invloed zijn op de zorg. Dat was de reden om, samen met onze inmiddels overleden mentor, een bureau op te zetten.” Inmiddels heeft GIDS twaalf maatschappelijke projecten opgezet met en voor studenten. Jeanne hoopt dat het initiatief nu ook in de rest van Nederland navolging krijgt.
Menstruatieproblemen
Toen Yara ontdekte hoeveel schaamte en taboes er nog spelen op hevig menstrueel bloedverlies (HMB), kwam ze in actie. “Voor mijn masterthesis heb ik onderzoek gedaan naar HMB. Maar pas toen ik op een internationaal congres vrouwen hoorde vertellen over de schaamte en de taboes waar zij tegenaan lopen, raakte het onderwerp me echt. Er is nog veel onwetendheid, zowel bij meiden en hun ouders als bij zorgverleners. Terwijl zeker één op de vier vrouwen er last van heeft.” Ze maakte een infographic - de HMB-symptomenchecker - en vertaalde die naar het Engels, Turks en Arabisch. Artsen gebruiken de infographic tijdens consulten en vrouwen kunnen die ook gebruiken voor een zelftest. Daarnaast heeft ze met studentenorganisatie IFMSA-Rotterdam meegewerkt aan een inzamelingsactie voor vrouwen met menstruatie-armoede (niet genoeg geld om tampons, maandverband etc. te kopen) en zorgde ze op haar medische faculteit voor een kastje met gratis menstruatieproducten.
Depressie
Tijdens zijn depressie ontdekte Coen dat iedereen behoefte heeft aan erkenning en herkenning, maar dat niemand de eigen ervaringen met mentale problemen deelt. “De eerste twee jaar van mijn geneeskundestudie vlogen voorbij en ik behaalde goede resultaten. Mijn depressie zag ik vooral als hobbel in de weg. Wel merkte ik tijdens mijn behandeling dat ik graag wilde weten hoe andere jongeren omgingen met hun mentale problemen. Die verhalen waren er nauwelijks. Toen het weer beter met mij ging, besloot ik om daar iets aan te doen.” Coen startte stichting Open Boek Nijmegen. Hij organiseerde een eerste symposium waarin twee jongeren met een depressie hun persoonlijke ervaringen deelden. Dat was een succes. Verder vraagt hij als jongerenvertegenwoordiger in het kader van de #standforsomething campagne van het CJP ook bij Europese beleidsmakers meer aandacht voor de preventie van psychische problemen onder jongeren.
Juryleden
Juryleden van de KNMG Studentenprijs 2021 zijn René Héman (voorzitter artsenfederatie KNMG), Femke van de Zuidwind (voorzitter De Geneeskundestudent), Angela Maas (cardioloog en de eerste hoogleraar cardiologie voor vrouwen in Nederland) en Aura Timen (arts maatschappij en gezondheid - gespecialiseerd in infectieziektebestrijding - en hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding RIVM).
De winnaar van de KNMG Studentenprijs krijgt een geldprijs van 5.000 euro. Iedereen kan stemmen tot en met 7 november. Op 10 november reikt KNMG-voorzitter René Héman de prijs uit.
Door: Nationale Onderwijsgids
Beeld: KNMG Studentenprijs/ Team GIDS