Het gerechtshof in Arnhem doet maandag uitspraak na herziening van de zogeheten flatmoord begin 2000 in Rosmalen. Rob B. werd daarvoor in 2007 in hoger beroep veroordeeld tot tbs met dwangverpleging. B. zou zijn vriendin met een mes hebben vermoord, maar zelf heeft hij altijd ontkend. Twee weken geleden eiste het Openbaar Ministerie, na nieuw onderzoek, vrijspraak. Daarmee is de veroordeling van B. mogelijk een ernstige rechtelijke dwaling. Dat meldt Omroep Brabant.
Karlijn Cox en Danaé Stad waren beginnend studenten criminologie toen ze tien jaar geleden, samen met vijf andere studenten, meededen aan het project ‘Gerede Twijfel’. Tijdens dat project houden studenten een afgeronde strafzaak opnieuw tegen het licht. Ook doen ze allerlei onderzoeken.
Dossier
“De zaak heeft een extra jaar studie gekost”, aldus Cox. “Toen we destijds dat dikke dossier doorlazen viel ons op dat de twee onafhankelijke deskundigen niet echt onafhankelijk waren. Ze waren namelijk met elkaar getrouwd. Verder lag het mes op politiefoto’s op verschillende plekken. Bovendien hadden we onze twijfels over de conclusie dat ze vriendin van B. niet zelf haar hals kon doorsnijden.”
Liniaal
Om te onderzoeken of het mogelijk was zijn de twee studenten met een liniaal de straat op gegaan. Op de liniaal hadden ze een broodmes van de Hema getekend. Ze hebben op straat bijna honderd mensen aangesproken met de vraag: Hoe zou jij het doen?
“Wat ons opviel is dat iedereen op een andere manier zijn of haar keel zou doorsnijden. Zo bleek dat de conclusie van de deskundigen dat de vriendin van B. het niet zelf gedaan kon hebben eigenlijk niet te trekken was”, aldus Cox.
Bloedspetters
Ook hadden de studenten twijfels over de bloedspetters op de schoenen en broek van B. “B. is waarschijnlijk een aantal keren door het bloed gelopen waardoor er spetters op zijn broek zijn gekomen.”
Verzoekschrift
Advocaat Pieter van der Kruijs diende in 2016 een verzoekschrift in om de zaak te herzien. Bij dat verzoekschrift zat ook het onderzoek van de studenten. Vandaag doet het hof uitspraak en dan zal blijken of B. echt onschuldig is of niet.
Door: Nationale Onderwijsgids /Femke van Arendonk