(Novum) - De Algemene Onderwijsbond (AOb) schuift niet aan bij nieuwe onderhandelingen over een nationaal onderwijsakkoord. Dat laat de vakbond dinsdag weten. De grootste onderwijsvakbond heeft geen uitnodiging ontvangen van de twee bewindslieden op het ministerie van OCW.
De vakbond stapte in juni als enige uit de gesprekken met het kabinet voordat de overige onderwijspartijen de onderhandelingen staakten. "Onze standpunten zijn sinds we zijn opgestapt niet veranderd. Als ze wat te bieden hebben kunnen we kijken of we weer aan tafel gaan", aldus een woordvoerder van de vakbond.
De bal ligt juist bij de 87 duizend leden tellende onderwijsvakbond, zo zegt een woordvoerder van minister van onderwijs Jet Bussemaker (PvdA). "Ik kan me voorstellen dat de Algemene Onderwijsbond zich weer meldt als ze weer willen onderhandelen", aldus een zegsman.
Andere organisaties, zoals CNV Onderwijs en sectororganisatie de VO-raad, hervatten op korte termijn wel de gesprekken met de onderwijsbewindslieden. Een woordvoerder van CNV Onderwijs wil niet zeggen of dat betekent dat het kabinet concessies heeft gedaan. "Over de inhoud van de gesprekken kan ik niets kwijt", zegt de woordvoerder. Volgens een woordvoerder van de VO-raad gaat het om 'informele gesprekken om te verkennen waar elkaars belangen liggen'.
Het nationaal onderwijsakkoord, dat onder meer gaat over modernisering van arbeidsvoorwaarden moet worden afgesloten voordat de regering de voorgenomen 340 miljoen euro in onderwijs investeert. De onderhandelingen werden in juni stopgezet omdat onderwijsorganisaties onder meer ontevreden waren over de voorgenomen bevriezing van lerarensalarissen door het kabinet. Dat plan ligt gevoelig, omdat docenten al een paar jaar geen salarisverhoging hebben gekregen.
Momenteel heeft de AOB het onderwijsakkoord niet ondertekend en neemt niet deel aan de gesprekken. Welke gevolgen heeft dit? Kan men zonder de AOB een akkoord sluiten?