(Novum) - Met Natuur- en Scheikunde (Nask2), Economie en Nederlands beginnen voor de leerlingen op het vmbo (GL en TL), havo en vwo maandag de eindexamens. In totaal 206.300 leerlingen doen dit jaar hun eindexamens. Onder hen 110.270 vmbo'ers, 57.580 havoleerlingen en 38.450 vwo'ers. De examens beginnen maandag. Begin juni zijn de herexamens voor leerlingen die dat nodig hebben. Vorig jaar waren er met 198.000 scholieren iets minder eindexamenkandidaten dan dit jaar.
Twee jaar geleden was er een groot incident rondom de eindexamens, toen er tientallen eindexamens uit een Rotterdamse school waren gestolen. Veel leerlingen van die school hadden daardoor de examens daardoor vooraf al gezien en moesten het opnieuw doen. Het vwo-examen Frans belandde op internet, waardoor het examen voor heel Nederland werd verplaatst.
Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs deed in 1993 zelf vwo-eindexamen aan het Oranje Nassau College in Zoetermeer. Dekker zegt dat hij met goede cijfers de eindexamens in ging, dus hij hoefde zich niet druk te maken. “Maar toch, het is zo'n bijzondere periode en met zoveel rituelen omgeven dat het toch heel spannend is. Weinig landen hebben de examens geregeld zoals in Nederland, namelijk dat alle leerlingen in het hele land op hetzelfde moment exact hetzelfde examen maken.”
Ook geeft de staatssecretaris aan dat er in de tijd dat hij eindexamen moest doen en nu er heel veel veranderd is in het onderwijs. “Scholieren worden nu veel beter geholpen en begeleid bij hun keuzes. Vroeger kon je nog 'pretpakketten' hebben, dus een vakkenpakket waar je eigenlijk niet zoveel mee kon in een vervolgstudie. Decanen zeiden 'kies deze vakken maar, dan kan je nog alle kanten op'. Nu wordt er van scholieren verwacht dat ze veel serieuzer nadenken over hun keuzes en ze worden daarbij van verschillende kanten geholpen. Het vrijblijvende is er af en dat is een goede zaak.”